NCC har byggt Höganäskrus som trafikhinder
På uppdrag av Höganäs kommun har NCC byggt stora 1,5 meter höga Höganäskrus som ska fungera som trygghetsskapande åtgärd och utgöra hinder för oönskad trafik. Redan nu står tre jättekrus utplacerade i Höganäs och ytterligare sju ska placeras ut. Det annorlunda projektet utförs som en del av ett ramavtal för mindre entreprenader som Höganäs kommun har med NCC.
Idéen att göra trafikhinder i form av Höganäskrus kom från kommunen som ville anknyta till att Höganäs sedan länge förknippas med keramik och krukmakare. Även om man drejade fat och lerkärl på andra ställen långt tidigare, var det när Höganäsbolagets lerkärlsfabrik startade sin verksamhet 1832 som keramiska bruks- och prydnadsföremål spreds och blev kända för den stora allmänheten.
Förfrågan om att konstruera och tillverka krusen gick till NCC som Höganäs kommun har ramavtal med för mindre entreprenader.
– Vi har ett nära samarbete med NCC och har byggt en relation som öppnar upp möjligheter för att våga vara kreativ och komma med idéer. I stället för att få svaret ”det går inte” eller ”detta gör inte vi”, så får vi svaret tillbaka ”vad spännande, kan vi testa att göra så här”. Nästan exakt så gick det till när vi började planera för vårt Höganäskrus och resultatet blev mer än lyckat, säger Pär Ragvald, stadsmiljöchef, Höganäs kommun.
Ett klassiskt Höganäskrus i mindre modell 3D-scannades och skrevs ut i 3D. Utifrån det 3D-printade kruset byggdes en glasfiberform. Därefter upprättades en armeringsritning där man förtydligade lyftok, betongkvalitet och dräneringsrör.
– Att jobba med ett lokalt projekt och med ett krus som många känner till har varit ett kul uppdrag som inte hör till vardagen. Fokus vid dimensioneringen har varit att få till en bra lösning för att kunna lyfta kärlen samt rätt nivå för att uppnå erforderlig livslängd, säger Martin Roos, konstruktör på NCC.
Varje krus är 1,5 meter högt och väger cirka tre ton. Fem av krusen är målade traditionellt bruna och resten är i grå betong. För att utöka användningsområdet har en fördjupning gjorts uppe i varje krus så att planteringar kan pryda dem.
– Det var ett ovanligt projekt för vår del och krävde mer tid än man kan tro. Hanteringen var lite speciell eftersom krusen gjöts uppochned, beroende på formen med en fördjupning upptill. Det var spännande och kärlen blev riktigt snygga, mycket snyggare än jag först trodde de skulle bli, säger Anders Johnsson, arbetsledare på NCC.