Miljöcertifierad marksanering av Kvarnbyterrassen i Mölndal
Projektet har fått världens första BREEAM-certifiering med de nya skärpta kraven.
Från förorenad industritomt till bostadsområde
Kvarnbyterrassen är cirka 35 000 m2 stort och beläget knappt 1 km öster om Mölndals Centrum söder om Göteborg. Tomten gränsar till K-märkta kvarter och Mölndalsån.
Inom området har det under drygt 180 år bedrivits industriell verksamhet och linoljetillverkning vilken under senare delen av 1900-talet ställdes om till kemisk industri med färgtillverkning. Fastigheten var innan marksaneringen startade klassad som ett av de tio mest förorenade områdena inom Länsstyrelsen Västra Götalands region.
Fastigheten är numera sanerad och NCC har byggt 400 bostadsrätter i den höga sydvästsluttningen med sin oslagbara utsikt över Mölndal. Projektet fick världens första BREEAM-certifiering med de nya skärpta kraven.
Saneringen
Arbetet med att planera för kommande saneringsåtgärd och bostadsbebyggelse påbörjades under 2007 och i april 2011 påbörjades saneringen av fastigheten. Under processen fram till projektstart låg en lång och intensiv period vilken inrymde markundersökningar, diverse inventeringar, riskbedömning- och åtgärdsutredningar samt rivning av byggnader.
Saneringen innebar att 98 % ftalatföroreningar och drygt 80 % blyföroreningar avlägsnades från området.
Huvudprincipen har varit att massorna sorterades fraktionsmässigt genom siktning på plats. Siktförfarandet har inneburit att ca 27 800 ton av de uppschaktade massorna har kunnat återanvändas inom projektet. Detta innebar en stor minskning av transporter till och från arbetsplatsen.
Analys av saneringsalternativ - samarbete med Chalmers
Parallellt med planeringsarbete och utförande har saneringsprojektet nyttjats som fallstudie för ett flertal utvecklings- och forskningsprojekt. Det övergripande syftet är att öka kunskapen kring hur man utformar saneringsprojekt i framtiden. Kvarnbyterrassen har bland annat använts som fallstudie i SCORE, ett verktyg som arbetas fram inom kompetenscentrat FRIST på Chalmers där NCC har en ledande roll.
I ett examensarbete gjordes en jämförande analys av fyra saneringsalternativ som visade att bland annat transportbehovet till och från platsen kunnat minskas avsevärt genom återanvändningen av massor på plats. Transporter var det största orosmomentet för närboende som därmed hanterades.
Ekonomin i projektet har utvärderats med en kostnads-nyttoanalys. Den visade att det valda alternativet var det mest fördelaktiga både för projektet och samhällsekonomiskt.
BREEAM-certifieringen
Det brittiska certifieringssystemet BREEAM gör en bedömning av hållbarhetsarbetet i mark- och anläggningsprojekt. Det bedömer hur ett projekt har hanterat frågorna i projektet från idéstadiet tills att det är klart. NCC var först i Sverige att börja jobba med BREEAM tillsammans med Trafikverket i E4 Rotebroprojektet.
Certifieringen av Kvarnbyterrassen är den första i världen som uppfyller BREEAMs nya, skärpta krav som bland annat bedömer projektets övergripande strategi. Det inbegriper hur man i projektet har arbetat utifrån ett bredare perspektiv, inte bara utgår från det enskilda projektet utan även från det omgivande samhället. NCC var först i världen med att ta emot BREEAMs nya certifikat; "Sustainability Strategy & Performance Assessment".
En BREEAM-certifiering kan göras för alla eller delar av faserna i ett projekt. Certifieringen av Kvarnbyterrassen inkluderade projektets alla faser; planering, projektering och produktion.