Renare dagvatten ger bättre miljö i Täby
Rening och en mer miljöanpassad hantering av dagvattnet var Täby kommuns fokus när de valde dränerande material för sin parkeringsplats.
Efter att ha hört talas om Vinnova-projektet ”Klimatsäkrad stad” gjorde Täby kommuns VA-projektör Andreas Jacobs egna efterforskningar kring infiltrerande material som även fördröjer flöden till dagvattensystemet. När en av kommunens parkeringsplatser skulle göras om valde de att använda en av fraktionerna som testats i projektet med gott resultat.
Trafikerade vägar högsta prioritet
I Täby kommun, som på många andra platser, är miljön en viktig framtidsfråga. Därför läggs fokus på att testa nya lösningar, framför allt för trafikerade ytor som parkeringsplatser och vägar. Här är behovet stort att rena dagvattnet från partiklar och föroreningar innan det når ledningssystemet och rinner ut i sjöar och vattendrag. En annan viktig drivkraft är att fördröja och sakta ner dagvattenflöden för att bibehålla god kapacitet i ledningarna.
Vatten en viktig naturresurs
Täby kommun testar nu att ta bort kantstenar från hårdgjorda ytor där de inte behövs, så att regnvatten kan ledas till genomsläppligt material istället. På så sätt kan dagvatten tillföras både växtlighet och grundvatten istället för att, som idag, helt ledas bort. Infiltrerande material renar samtidigt överskottsvattnet innan det flödar på ett mer konventionellt sätt genom befintligt ledningssystem.
För kommunen handlar det om att miljöanpassa dagvattenhanteringen för att förbättra vattenkvaliteten och för att möta dagens och framtidens klimatutmaningar. Något de menar alla kommer att behöva göra i olika stor utsträckning.
Parkeringsplatsens uppbyggnad
Den genomsläppliga fraktion, 2/32, som kommunen valde att testa ligger nu till viss del under konventionell tät asfalt på parkeringsytan, men framför allt i ytorna längs parkeringsplatsens lågpunkter dit regnvattnet leds. Dräneringsrören har lagts en bit upp från botten för att se till att en del vatten stannar kvar och infiltreras till grundvatten och närliggande växtlighet. De gamla brunnarna behövs inte längre vid normalstora regn, men kommunen har låtit dem finnas kvar som extra reservkapacitet. Materialet under asfalten fungerar som ett utökat fördröjningsmagasin.
Forskning blir verklighet i Täby
Dagvattenbranschen är fortfarande relativt ny, menar Andreas Jacobs, och i Täby fortsätter nu arbetet med att omsätta forskning om mer hållbar dagvattenhantering till praktisk verklighet. Målet att förbättra vattenmiljön var också orsaken till att kommunen fick LOVA-bidrag från Länsstyrelsen för ombyggnaden av parkeringsplatsen.
Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö kan få stöd genom LOVA-bidrag. Bidraget söks hos länsstyrelsen och går framför allt till kommuner, föreningar och andra sammanslutningar.