Fastighetsutveckling med fokus på hållbarhet
Att utveckla, planera och bygga en fastighet är ett omfattande och långsiktigt arbete som sträcker sig över lång tid. Att se effekterna av de olika val vi gjort genom processen tar ofta flera år.
Det är därför viktigt att vi blickar framåt. Att vi utmanar nuvarande krav och höjer lägstanivån för att minska klimatpåverkan och reducera energiförbrukningen. Det kan handla om resurseffektivisering, kloka materialval och hållbarhetscertifieringar men också om ökad användning av återbrukat material och processförbättringar.
När vi utvecklar en fastighet förenar vi innovation, expertis och mångårig erfarenhet för dessa utmaningar och väljer att se alla möjligheter vi står inför. På så vis kan vi, redan idag, bidra till att skapa lösningar för morgondagens fastigheter.
Kunskap om vilka val som gör skillnad
Vi har gedigen kunskap om vilka byggnadsdelar som har störst klimatpåverkan och vilka åtgärder som kan sättas in för att minska klimatavtrycket. Stomme, fasad och grundläggning står för störst påverkan, ofta drivet av stora volymer betong och stål. Därför arbetar vi med att slimma konstruktioner och väljer klimatförbättrad betong. Genom att vara noggranna i vår planering kan spill och onödigt avfall minimeras. Dessutom arbetar vi till exempel med återbrukat stål, glaspartier med återvunnen aluminium, pålar med klimatförbättrad betong eller utfackningsväggar med bärande trä. Rätt material på rätt plats helt enkelt.
Initiativ som bidrar till en levande stad
På NCC strävar vi efter att alltid se till helheten och utveckla attraktiva stadsrum som både tar hänsyn till platsens unika kvaliteter och samtidigt främjar närhet mellan människor och verksamheter - en plats som lever dygnet runt och är en trygg, inkluderande och inspirerande plats för alla.
Därför har vi bland annat startat initiativet Square Meter Value, det möjliggör för samhällsnyttiga och småskaliga verksamheter att etablera sig i de stadsdelar som NCC är med och utvecklar. Initiativet ska bidra till en större mångfald av verksamheter i ett stadsområde och till en heterogen och levande stadsbild.
Med vår MåBra-metod skapar vi kontor och arbetsplatser där människor kan känna sig som hemma och där välmående och hälsa är självklara parametrar. Det innebär till exempel att vi satsar på naturligt dagsljus, bra luftkvalitet och tillgängliga utemiljöer – faktorer som är avgörande för att de som vistas i huset ska trivas och må så bra som möjligt. Dessutom handlar det om att skapa arbetsplatser som ger stöd till det klassiska livspusslet – med närhet till service och träningsmöjligheter, lätt att ta sig till och från kontoret och att få vardagen att gå ihop.
Certifiering
Miljöcertifieringar utgör grunden i vårt hållbarhetsarbete och är implementerade i vår utvecklingsprocess. Certifieringarna ger, förutom tydliga riktlinjer och verktyg för att definiera och följa upp krav inom hållbarhet, en oberoende granskning av vårt arbete och ett mått på byggnadens faktiska miljöprestanda.
Genom certifieringssystemen blir hållbarhetsaspekterna belysta genom hela byggprocessen och driftskostnader optimeras samtidigt som det öppnar upp för gröna lån och finansieringsmöjligheter. Certifieringarna är därför en viktig kvalitetsstämpel på våra byggnader.
I Sverige certifieras våra projekt som lägst utifrån BREEAM Excellent eller Miljöbyggnad Silver beroende på vilket segment byggnaden tillhör. Dessutom har flera av våra projekt har certifierats på högre nivåer än så.
EU-taxonomin
Med stöd av kriterierna i EU-taxonomin utvecklar vi våra fastigheter i enlighet med EU:s miljömål och i förlängningen Parisavtalet, samtidigt som den hjälper oss att ta fortsatt viktiga steg framåt i klimat- och miljöarbetet.
Det här innebär att flera av våra fastigheter redan idag uppfyller EU-taxonomin, bland annat genom en hög energiprestanda, och klassificeras därmed som en hållbar investering. Detta säkerställer att lokalerna har utvecklats med ansvar för den klimatomställning som krävs för en hållbar framtid. Och bidrar till att tydliggöra både våra egna och våra hyresgästers ambitioner i klimatomställningen.