Klimat och energi

NCC arbetar fokuserat och målmedvetet för att eliminera växthusgasutsläpp från hela värdekedjan, öka energieffektiviteten och möjliggöra en anpassning till klimatförändringarna. Klimat och energi är ett fokusområde i NCC:s hållbarhetsramverk.

NCC arbetar för att eliminera koldioxidutsläpp från hela värdekedjan, vilket krävs för att nå klimatneutralitet. NCC:s klimatpåverkan kommer framför allt från inköpt material och bränsle i byggprocessens olika delar. Analys och samarbete med kunder, leverantörer och andra intressenter för genomförande av åtgärder och förändrade arbetssätt är av största vikt. Arbete med att ta fram en koncerngemensam aggregerad klimathandlingsplan pågår. I dagsläget finns delplaner och delmål. 

Vår insats för att minska utsläppen i värdekedjan har hittills fokuserat på fyra prioriterade områden i inköp av varor och tjänster, där de största utsläppen återfinns. Dessa är betong, stål, asfalt och transporter.

Prioriterade områden

Minskning av utsläpp och högre kvalitet vid utbyggnad av Käppalaverket

NCC bygger i samverkan med Käppalaförbundet ut Käppala avloppsreningsverk på Lidingö i Stockholm. Förutom att med olika tekniker minimera det totala behovet av betong använde NCC ett betongrecept med slagg, en avfallsprodukt från ståltillverkning. Genom att använda betong med mindre mängd cement kunde klimatpåverkan från betongen i projektet reduceras med 28 procent i jämförelse med om traditionell betong hade använts.

Användandet av slagg i betong har flera fördelar. När betong med cement härdar alstras värme och betongen måste kylas för att inte spricka. Betong med slagg utvecklar inte så höga temperaturer och kräver därför mindre kylning samtidigt som risken för sprickor minskar. Dessutom får betongen en högre beständighet och klarar den aggressiva miljön i ett avloppsreningsverk bättre än traditionell betong.

Bild: Käppala avloppsreningsverk

NCC använder träolja i nästintill utsläppsfri asfalt

NCC:s asfaltlaboratorium sydväst om Oslo har tagit fram ett nytt asfaltrecept som skapar nästan utsläppsfri asfalt utifrån en livscykelanalys. Den första beläggningen med den nya asfaltstypen ägde rum i Kristiansand,i södra Norge. Den 150 meter långa vägen är en pilot och en viktig milstolpe.

I receptet ersätts traditionell fossilbaserat bindemedel med träolja som kommer från skogsindustrins avfall. Skogar absorberar koldioxid från atmosfären, vilket här fångas in i trämaterialet. När asfalten läggs ut binds koldioxiden i vägbanan.

I den provade asfaltstypen används 40 procent återvunnen och 60 procent ny asfalt. Den återvunna asfalten innehåller en del bitumen vilket tas med i klimatberäkningarna. Träoljan kommer från tallar och är en restprodukt från pappersproduktion. Genomsnittligt CO2e-utsläpp per ton asfaltproduktion är 44 kg (referensvärde, Statens Vegvesen, 2023). För den 150 meter långa sträckan i Kristiansand användes 90 ton asfalt, vilket resulterar i en reduktion på nästan 7 ton CO2e.

Bild: Asfaltering