Material och cirkularitet

NCC strävar efter att sluta materialflöden och prioritera användning av cirkulära material och produkter, minimera och ansvarsfullt hantera det avfall som skapas i byggprocessen samt projektera och konstruera för att möjliggöra återvinning och återbruk. Cirkulära material ska vara en del av samtliga projekt. Material och cirkularitet är ett fokusområde i NCC:s hållbarhetsramverk.

Habitat 7 i Göteborg – Rätt material på rätt plats minskar klimatpåverkan med 40 procent

Habitat 7 är en modern kontorsbyggnad i Göteborgs nya stadsdel Masthuggskajen. Med målet att reducera klimatpåverkan från byggskedet med 40 procent har NCC bland annat fokuserat på att optimera användningen av material som betong och stål, som står för en stor del av klimatavtrycket.

Genom att utvärdera byggnadens placering, form och system för fasad har lösningar med låg klimatpåverkan och hög kostnadseffektivitet identifierats. De tidiga skedena har varit avgörande för att säkerställa att rätt material och byggsystem används på rätt plats. Genom resurseffektiva och optimerade konstruktionslösningar har mängden betong minimerats utan att kompromissa med funktion och kvalitet.

Dessutom har klimatförbättrad betong använts för att minska utsläppen. Stommen består huvudsakligen av massivträ, vilket sänker klimatpåverkan jämfört med en traditionell stomme i stål och betong. Vid grundläggningen användes en elektrisk pålkran och hybridpålar i trä och betong för att ytterligare reducera klimatavtrycket.

Klimatpåverkan under byggtiden för Habitat 7 är beräknad till 230 kg CO2e/BTA (bruttoarea), en minskning med över 40 procent jämfört med ett referenskontor enligt Sweden Green Building Councils Noll CO2-certifiering. Detta inkluderar alla i projektet ingående material, vilket innebär en större omfattning än vad som ingår i Boverkets klimatdeklaration.

Habitat 7
Habitat 7.