Naturresurser och biologisk mångfald
NCC strävar efter en hållbar förvaltning av naturresurser för att säkerställa väl fungerande ekosystem och en ansvarsfull användning av resurserna. Ett aktivt arbete pågår också för att minska negativ påverkan på den biologiska mångfalden samt öka den positiva. Naturresurser och biologisk mångfald är ett fokusområde i NCC:s hållbarhetsramverk.
Effektiv och ansvarsfull användning av naturresurser
NCC:s verksamhet är resurskrävande, varför det är viktigt att naturresurserna används så effektivt som möjligt, och att en så stor andel som möjligt ingår i ett cirkulärt flöde utan att försämra kvaliteten. För att nå dit, pågår en konstant produkt- och processutveckling för att möjliggöra högre effektivitet och cirkulära materialflöden. NCC strävar alltid efter effektiv användning av jungfruligt material när sådant används.
Inom stenmaterialverksamheten där NCC utvinner stenmaterial vid täkter runt om i hela Norden omfattar detta till exempel:
- Massbalans: Ta vara på allt stenmaterial som utvinns i en täkt. Genom att arbeta med massbalans får NCC avsättning för sitt finkorniga material, som kan ersätta naturgrus och sand. Det som tidigare betraktades som en restprodukt tvättas och bearbetas till en mer anpassad form och används framför allt för betongprodukter.
- NCC Maskinsand. NCC:s maskintillverkade sand baseras på bergmaterial som krossas, siktas och förädlas. Maskinsanden ersätter natursand eller naturgrus vid betongproduktion, asfaltproduktion, samt bygg- och infrastrukturprojekt.
Hantering av vatten
NCC arbetar med flera typer av projekt vars syfte är en förbättrad hantering av vatten och har stor expertis inom vattenrening och därmed en stor positiv påverkan på vattenkvaliteten i berörda områden. I alla projekt men framför allt i infrastrukturprojekten är en noggrann vattenhantering central. NCC gör noggranna analyser och riskbedömningar för påverkan på vatten inför varje projektstart: hur grundvattnet och naturliga mottagare påverkas och hur avrinning sker. NCC tar fram åtgärder för hur projekten ska drivas för att rena och hantera läns- och dagvatten med syfte att minimera påverkan på recipient genom att avlägsna partiklar och ämnen i vatten som släpps ut från våra projekt. Lösningar utformas utifrån projektspecifika krav.
Så arbetar vi med biologisk mångfald
Biologisk mångfald är ett av NCC:s fokusområden där verksamheten har en stor påverkan, såväl negativ som positiv. NCC har kunskap om, och tar hänsyn till, biologisk mångfald i byggprojekt.
Genom framför allt fyra typer av initiativ arbetar NCC för att minska negativ, och maximera positiv, påverkan på den biologiska mångfalden:
- NCC Kielo som är en egen metod för att främja biologisk mångfald i stentäkter. Metoden lämpar sig inte för alla täkter. Idag finns cirka 10 täkter som arbetar med denna metod.
- Åtgärder vid fastighetsutveckling där biologisk mångfald alltid beaktas, Ett exempel på en åtgärd är sedumtak eller biotoptak (så kallade ”gröna” tak).
- Åtgärder inom byggprojekt. I Danmark och Norge är målet att genomföra minst en åtgärd för den biologiska mångfalden i samtliga byggprojekt. Biologisk mångfald är ett område där det krävs enligt certifiering enligt BREEAM.
- NCC Infrastructure utför på uppdrag av kunder projekt som till exempel faunapassager under och över vägar vilket bidrar till biologisk mångfald. Det kan till exempel handla om att allt från älgar till grodor och hasselmöss ska kunna förflytta sig eller om inventering av träd inför exploatering.
- Utbildning. Interna utbildningar för projektansvariga som handlar om bland annat artskydd och invasiva arter