Arbete mot klockan när avloppsledningar kopplades om

Att bygga under pågående drift ställer speciella krav. För att göra plats för det nya avloppsreningsverket i Åkersberga behövde NCC bygga om ledningssystemet utan att stoppa vattenflödet.

Reningsverket Margretelund renar avloppsvatten från tusentals hushåll och verksamheter i Åkersberga och från öarna Resarö och Svinninge. Mellan 200-2000m3/h renat vatten flödar ut från verket.

Bredvid det nuvarande avloppsreningsverket bygger NCC och Roslagsvatten ett nytt verk. För att bygga det nya verket behövde gamla ledningar flyttas, byggas om och återanslutas till det befintliga verket. Totalt utfördes fyra större omkopplingar av tre inkommande och en utgående ledning. Eftersom verket är i drift kunde det inte stängas av när ledningarna kopplades om, istället behövde avloppsvattnet hanteras på annat sätt. I detta fall kunde de befintliga pumpstationerna på Resarö och Svinninge nyttjas.

Planering in i minsta detalj

– Cirka 7 månader före omkopplingarna började vi planera hur omkopplingen skulle göras ihop med Roslagsvatten. Förutsättningarna var att driften inte fick påverkas, tiden var begränsad och arbetet ska göras säkert. Lösningen fick mogna fram, säger Peter Lindblom, blockchef mark, NCC Infrastructure.

NCC delade upp omkopplingarna till två tillfällen – ett för Svinninge och ett för Resarö. I Svinninge och Resarö finns pumpstationer dit avloppsvattnet skulle tas om hand. I reserv ställdes sugbilar upp vid pumpstationerna för att ta hand om vatten om pumpstationerna skulle bli fulla. NCC hade också reservmaterial till hands ifall något skulle gå sönder vid hopkopplingen av ledningarna.

Kampen mot klockan

Första omkopplingen var ledningen från Svinninge: En koppling på land och en koppling cirka 100 meter ut i havet.

– Baserat på Roslagsvattens beräkningar av vattenflöden valde vi att göra omkopplingen på natten, då det kommer minst avloppsvatten till verket. Eftersom också dagvatten kan läcka in i ledningarna valde vi en tidpunkt då det var torrt väder. Vi bedömde att arbetet skulle ta 4–6 timmar, säger Peter Lindblom.

Kvällen kom för första omkopplingen. Teamet samlades på NCC:s kontor för en sista genomgång. Roslagsvatten hade bemanning vid pumpstationen och i avloppsverket för att övervaka vattenflödena under kvällen och natten. På angivet klockslag stängde Roslagsvatten av vattentillförseln till ledningarna som skulle kopplas om och gav NCC klartecken att börja omkopplingsarbetet.

NCC ledde arbetet och gjorde omkopplingen på land medan omkopplingen till havs gjordes av en underentreprenör specialiserad på installationsarbeten i vatten. Omkopplingen i havet gjordes på en pråm med hjälp av en dykare. Sänkena som höll kvar ledningarna på botten hade tagits bort i förväg, därefter lyftes ledningarna upp på pråmen och den nya och gamla ledningen skruvades ihop. Därefter sänktes ledningen ned i havet igen och dykare gick ned på botten för att med vikter fixera ledningen och efterdra bultarna.

Alla omkopplingar gick på första försöket, vattennivåerna var enligt beräkningarna, kopplingarna blev täta och inget reservmaterial gick åt. Arbetet tog 4 timmar.

Andra omkopplingen i dagsljus

Andra ledningen som skulle kopplas om var den från Resarö, där båda omkopplingarna var på land. 

– Vi ändrade inte på något i upplägget förutom att vi gjorde arbetet på morgonen istället för på natten. Det är lättare att arbeta i dagsljus. Dessutom hade vi erfarenheten från den tidigare omkopplingen. Vid andra tillfället fungerade också allt som det skulle och vi gjorde jobbet på 3 timmar, säger Peter Lindblom.

En stor anledning till att arbetet gick så smidigt tillskriver Peter Lindblom samarbetet med Roslagsvatten och sitt team.

– Mitt gäng består av väldigt erfarna medarbetare som gjort massor med markarbeten, ledningsomläggningar och omkopplingar. När jag arbetar med dem vet jag att allt kommer att fungera, säger Peter Lindblom.