Erfarenhetsutbyte är nyckeln till framgång i komplexa sjukhusprojekt

NCC är en av Nordens största sjukhusbyggare. En framgångsfaktor är ett metodiskt kunskaps- och erfarenhetsutbyte som säkerställer att lärdomar delas mellan projekt och att strategiskt viktig kunskap tillförs i rätt projektskede. Genom interna studiebesök på NCC:s sjukhusprojekt runt om i Norden delas kunskap och lärande över gränserna.

NCC Sjukhus, en specialistgrupp för sjukhus- och vårdprojekt i Sverige, knyter samman alla som arbetar med sjukhusprojekt inom NCC för att sprida kunskap och dela erfarenheter mellan pågående och avslutade projekt. Nyligen besökte gruppen, tillsammans med kollegor från NCC i Norge, två svenska sjukhusprojekt. Även ett studiebesök genomfördes i Danmark.

– Varje sjukhusprojekt är unikt, men komplexiteten är gemensam för dem alla. Erfarenhets- och kunskapsutbyte är därför avgörande för att framgångsrikt navigera genom utmaningarna i stora komplexa sjukhusprojekt, säger Michael Gustavsson, affärsansvarig NCC Sjukhus i Sverige.

NCC delar erfarenheter över gränserna

Studiebesöken i Sverige gick till den nya vårdbyggnaden E62 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Här kommer den mest akuta vårdverksamheten samlas, vilket bland annat kommer öka tillgängligheten och minimera förflyttningar av både medarbetare och patienter. Dessutom besökte gruppen Nyköpings lasarett där NCC färdigställt såväl två nybyggnationer som omfattande ombyggnationer där nu full akutvårdverksamhet pågår.

– På de flesta sjukhusprojekt bygger eller renoverar vi medan kritisk vårdverksamhet pågår, som vid vårdbyggnaden E62 i Eskilstuna. Här uppförs 45 000 kvadratmeter moderna vårdlokaler som ansluts till befintliga byggnader. Detta kräver noggrann logistik, kommunikation och till viss del även provisoriska lösningar. Vår erfarenhet från liknande projekt visar hur viktig systematik och driftsäkerhet är för att säkra att den befintliga vårdverksamheten fungerar smidigt, säger Michael.

Samverkan bidrar till framtidssäkrade sjukhus

Även det så kallade supersjukhuset Nyt Hospital Nordsjælland som NCC bygger i Hillerød i Danmark fick besök av NCC Sjukhus. Sjukhuset får en yta på cirka 123 000 kvadratmeter och har en unik design som ovanifrån påminner om en fyrklöver.

– Nyt Hospital Nordsjælland är ett mycket spännande sjukhusprojekt, där många perspektiv måste tas i beaktande, och som vi lär oss mycket av. Här har fokus från start varit att arbeta med samverkan i toppklass. Det skapar engagemang och nära dialog med nyckelintressenter för att säkerställa lokaler som är så ändamålsenliga som möjligt.

Genom tidig dialog och metodisk samverkan skapas förutsättningar att fatta kloka beslut genom hela byggprocessen, vare sig det gäller funktionskrav, inköp eller en väl genomtänkt överlämning och driftsättning.

– Många sjukhus i Sverige är gamla och omoderna, vilket kräver omfattande byggnationer och renoveringar för att framtidssäkra sjukvården. Vi måste planera för ändamålsenliga lokaler som effektiviserar vården och sänker kostnader utan att påverka kvaliteten. Detta kräver nära samverkan med nyckelspelare, vårdpersonal, patienter och medborgare, säger Michael.

Avslutningsvis hälsar Michael:

– Stort tack till alla NCC:s fina sjukhusprojekt som tar emot oss och delar med sig av kunskap och insikter! På detta sätt kan vi fortsätta utveckla och stärka gemensam kompetens över hela NCC och leverera vårdbyggnader i världsklass.