Första pålning för Kristianstads reningsverk
I samverkan med Kristianstads kommun ska NCC bygga om och till kommunens centrala reningsverk. Igår markerades byggstarten officiellt med en ”första pålning”, där pålen först högtidligt signerades av representanter från NCC och kommunen.
Samarbetet mellan NCC och Kristianstads kommun om ombyggnaden av det centrala reningsverket inleddes 2017. Sedan dess har parterna planerat, budgeterat och projekterat för ombyggnaden och tidigare i år fattade kommunen beslut om genomförande av hela projektet som är kostnadsberäknat till 535 MSEK. Projektet genomförs i ett antal delentreprenader och först ut är markarbeten.
Europas modernaste reningsverk
Igår samlades representanter från kommunen och NCC för att symboliskt markera byggstarten av det som ska bli Europas modernaste reningsverk när det står klart 2024.
- Det är vår största investering hittills i kommunen. Det är mycket pengar, men ett nödvändigt projekt för både invånarnas hälsa och för vår miljö. Det nya reningsverket är också en förutsättning för att vårt befintliga näringsliv ska kunna öka sina volymer och för att nya företag ska kunna etablera sig här, säger Peter Johansson (M), kommunalråd innan det är dags för den första pålen att bankas ner i marken.

Åsmund Lunde, produktionschef NCC Vatten- och Miljöteknik, berättar om de olika delarna i ”nya” centrala reningsverket.
Nytt reningsverk bredvid det gamla
- I praktiken bygger vi ett nytt reningsverk sydöst om det befintliga. Av de befintliga byggnaderna rivs vissa, andra byggs om och en del behålls som de är, men huvuddelen av avloppsreningen kommer att ske i den nya anläggningen, berättar Åsmund Lunde, som är produktionschef inom Vatten- och Miljöteknik på NCC.
NCC har stor erfarenhet av att anlägga och förnya VA-infrastruktur. Genom specialistenheten Vatten och Miljöteknik har NCC, som enda byggbolag i Sverige, kompetens för hela VA-processen och kan därmed bygga och installera nyckelfärdiga vattenverk och avloppsverk.

Den första pålen av totalt cirka 1 500.
1 500 pålar
Reningsverket ligger 400 meter från Sveriges lägsta punkt, 2,47 meter under havet, vilket innebär en del tekniska utmaningar som partnerna tillsammans löst. Nu börjar arbetet med grundläggningen i form av pålning.
- Två till tre pålkranar kommer vara på plats fram till november. Totalt kommer vi att ha cirka 1 500 pålpunkter med en snittlängd på 45 meter, vilket innebär totalt ca 65 km pålar. Det är en tredjedel av årsproduktionen i vår pålfabrik i Stenungsund, säger Magnus Barvehed, produktionschef på NCC:s dotterbolag Hercules Grundläggning.

Magnus Barvehed, produktionschef på Hercules Grundläggning.

Högtidligt signerades den första pålen av representanter från Kristianstads kommun; fr v Lars Svensson, VA-chef, Johanna Näslund, tf förvaltningschef tekniska förvaltningen, Peter Johansson (M), kommunalråd och Qalinle Dayib (C), ordförande tekniska nämnden samt NCC:s produktionschef Åsmund Lunde.