Foto: NCC.

Framgångsrikt samverkansprojekt i Nol, Ale kommun

Nyligen invigdes bostadsområdet Mossvägen och Folketshusvägen i Nol. NCC har i strategisk partnering med Alebyggen, färdigställt och lämnat över sex nybyggda punkthus med totalt 174 hyreslägenheter. I anslutning till de nybyggda husen har NCC även renoverat nio befintliga hyreshus om totalt 164 lägenheter.

Vi är väldigt glada över att ha bevarat områdets unika kvalitéer samtidigt som vi har mött bostadsefterfrågan med nya, välplanerade lägenheter. I nära samarbete med NCC har vi skapat en bra mix mellan kvalitetshöjande renovering av befintliga hus och nyproduktion som bidrar till en naturlig förtätning. Ett samarbete präglat av starkt engagemang och öppen dialog, säger Johan Redlund, VD Alebyggen.

2019 byggstartade NCC tillsammans med Alebyggen ett strategiskt partneringavtal bestående av nybyggnation samt renovering av befintliga bostäder i området Folketshusvägen och Mossvägen i Nol, Ale kommun, strax norr om Göteborg. 

Under utredning och projekteringsfasen konstaterades att vissa hus hade omfattande sättningar. Alebyggen beslutade då att riva fyra befintliga hus och att de nybyggda punkthusen ska uppföras enligt konceptet NCC Folkboende. Ett koncept som bygger på väl beprövad bostadsproduktion, ytsmarta lägenheter med hög boendekvalitet och en effektiv byggprocess med färdiga handlingar.  

NCC:s uppdrag har omfattat nybyggnation av sex punkthus med totalt 174 hyreslägenheter. De första fem husen slutbesiktigades under 2021 - 2022. Det sjätte och sista punkthuset, färdigställdes och slutbesiktigades i september 2024. 

Parallellt med nybyggnationen har NCC renoverat nio befintliga hyreshus i området med totalt 164 lägenheter. Husen byggdes i början av 1970-talet och hade ett omfattande underhållsbehov. I NCC:s uppdrag ingick renovering av tak och fasader, stambyte, nya badrum och nya ledningar för vatten, avlopp och el. Hyresgästerna har även haft möjlighet att själva välja om de önskar renovera köket.

Det har varit ett mycket framgångsrikt projekt som präglats av ett gott samarbete med Alebyggen. Renoverings- och nyproduktionsprojekten har haft ett mycket sammansvetsat team med ett nära och lösningsorienterat samarbete. Det har gjort att vi kunde optimera resurser och bemanning för att bland annat hålla tid och budget, säger Magnus Simonsson, affärschef NCC Building Sweden.