Hur bygger man sjöledningar under sank havsbotten?
Sommartid ökar befolkningen i Strömstad kommun kraftigt. Det ställer i sin tur höga krav på vattenledningssystemet. Genom att anlägga nya sjöledningar vill kommunen möjliggöra för att ytterligare bebyggelse kan använda spillvattensystemet så att fler kan bo och vistas där. Det är NCC som anlägger ledningarna.
Befintliga avloppsledningar klarar inte turismen. Framförallt har Strömstad kommun en stor tillströmning av turister från Norge även om det är en populär västkustort också bland svenskar. Och även om det just i år är väldigt speciella omständigheter när det gäller den pågående pandemin vill kommunen gör en stor satsning för att fler ska kunna vistas både kortare och längre tid.
Men det faktum att Strömstad ligger vid kusten gör att förutsättningarna för en utbyggnad av avloppssystemet är lite speciella. Man ska nämligen anlägga ledningarna ute till havs.
– Vi jobbar i partnering med kommunen för att anlägga ledningar på, och bitvis under, havsbotten. Det är ett väldigt komplext jobb där vi drar nytta av alla våra kompetenser. Och vi har jobbat nära Strömstads kommuns projektledning och arbetat upp en väldigt bra och välfungerande relation där vår samverkan fungerar riktigt bra, säger projektchef Fredrik Lennartsson, NCC Infrastructure.
Under knepiga förhållanden anläggs totalt nästan 15 km sjöförlagda ledningar, bland annat med hjälp av flera tusen meter borrningar från land ut i vatten. Bland annat har man genomfört Sveriges näst längsta och tredje längsta styrda borrningar och då i dimensionerna 630 mm respektive 400 mm. I det ingår hammarborrning från land till hav med bergborrning ute till havs samt borrning genom berg från reningsverket ner till stranden. Det innebär berghål på 800 mm med längden 90 meter. Vidare ingår nybyggnad av fyra avloppspumpstationer inklusive projektering i projektet.
En försvårande omständighet är den varierade havsbotten som man ska jobba på, eller ibland under.
– Delar av området där vi anlägger ledningarna är sanka lerskikt där ledningarna inte kan läggas på botten utan vi får hitta andra lösningar som att bygga ok med stålpålar som ledningarna kan vila på. Dessutom finns det skyddat sjögräs där som vi absolut inte får påverka, säger Fredrik Lennartsson.
Projektet, som för närvarande sysselsätter ett 30-tal medarbetare i olika roller, har pågått sedan i september förra året och ska vara klart i etapper redan i år.
– Den första fasen ska vara klar redan i april då den delen av jobbet medför att vi grumlar vattnet. Och det får vi inte göra senare än så då eftersom ekosystemet i vattnet är känsligt för grumling under sommarhalvåret. Den efterföljande fasen av arbetet ska vara klar till midsommar.
Fredrik Lennartsson understryker betydelsen av hur bra samverkan med kommunen fungerar när han ska förklara vad som gör projektet så lyckat.
– Att vi har ett så bra samarbete med kommunen är avgörande för det här projektet. Exempelvis har de svåra omständigheterna med löst bottensegment gjort att kostnaderna ökat på vissa poster, men det har vi tack vare partnering kunnat ta tillsammans och det har skett helt utan knot från någotdera hållet. Vi gör det här tillsammans och det vet alla som är med i projektet, avslutar Fredrik Lennartsson.
För mer information, vänligen kontakta;
Fredrik Lennartsson, projektchef NCC Infrastructure, fredrik.lennartsson@ncc.se, 070-5795812