"Jag älskade jobbet från första stund. Jag är på precis rätt plats i livet."
Sofia Edoff är projektchef för ett av de mest komplexa projekten i den pågående utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm, station Hagastaden. Projektet är omfattande, logistiskt utmanande och kräver stor hänsyn till allmänheten, verksamhet i området och trafiken. Ett riktigt drömprojekt, om du frågar Sofia Edoff som också är ordförande i NCC:s kvinnliga nätverk Stella.
- Projekt Hagastaden är ett fantastiskt projekt. Det är galet coolt att få bygga en tunnelbanestation. Vi gör allt från att spränga berg till att installera rulltrappor och montera konstverk. Vi arbetar med alla discipliner inom NCC i ett projekt som kommer att leva under lång tid. Det innebär att vi är många som arbetar tillsammans länge och då är det viktigt att få alla att gå åt samma håll, säger Sofia Edoff.
”Jag är på precis rätt plats i livet”
Att det blev byggbranschen var inte en självklarhet när Sofia Edoff skulle välja inriktning i gymnasiet. Valet stod faktiskt mellan 4-årig teknisk linje och frisörlinjen. Att det blev teknisk linje är ett beslut hon aldrig ångrat.
- Att jag valde byggbranschen är egentligen en slump, ingen i min familj eller närhet arbetade i byggbranschen. På KTH läste jag väg- och vattenlinjen med inriktning mot projektledning. Jag gjorde mitt ex-jobb på NCC och var sedan trainee som arbetsledare på Alviksbron. Där arbetade jag med en helt fantastisk platschef och jag älskade jobbet från första stund. Jag är på precis rätt plats i livet, berättar Sofia Edoff.
Sofia Edoff brinner för kombinationen människa/teknik och att driva projekt och hon har arbetat på NCC hela sitt yrkesverksamma liv, 27 år. Hon har arbetat i produktion i stort sett hela sin karriär och hunnit med roller som arbetsledare, entreprenadingenjör, platschef och produktionschef. Hon var bland annat produktionschef för projekt Station Stockholm City, för vilket hon utsågs till Årets Byggchef av Byggcheferna och tidningen Byggvärlden 2012.
- Jag gjorde ett litet uppehåll från arbetet i produktion och jobbade med inköp i NCC Purchasing Group, NPG. Det innebar att jag tog familjen med mig och flyttade till Shanghai, där vi bodde i sex år. Då fick jag möjlighet att arbeta över alla affärsområden och länder, ett spännande och lärorikt arbete. När vi kom tillbaka till Sverige 2018 började jag som produktionschef på Civil Stockholm, och när frågan om att ta rollen som projektchef för Hagastaden kom, var det självklart att tacka ja, säger Sofia Edoff.
Sofia är smålänning från Eksjö och på fritiden ägnar hon sig åt trädgårdsarbete och att hänga i handbollshallen där hon håller fyspass för sonens handbollslag.
Kommunikation och arbetsmiljö - utmaningar i stora projekt
I projekt Hagastaden arbetar idag omkring 130 personer, varav drygt 100 NCC-medarbetare. Medarbetarna kommer från flera delar av NCC där exempelvis hela ”berggänget” kommer från Norge och övriga från Civil Stockholm och Hus Stockholm.
Kunden heter Region Stockholm, en mycket bra kund och ett bra samverkanskontrakt menar Sofia. Tillsammans jobbar NCC och kunden med att hitta de bästa lösningarna. Ett projekt i positiv anda.
En av de största utmaningarna i ett stort projekt som Hagastaden är att nå ut med kommunikation till alla i projektet. Att få alla att arbeta på samma sätt och i samma riktning, samt att informera om vad som händer i projektet, är jätteviktigt. Samtidigt är det inte möjligt att kommunicera alla detaljer.
- I ett så här stort projekt tar jag stöd av mina chefer och leder genom dem. Vi behöver få alla medarbetare att förstå varför vi har vissa regler och varför vi jobbar på ett särskilt sätt och det tycker jag att vi lyckas bra med, säger Sofia Edoff.
En annan utmaning på en så stor arbetsplats med många medarbetare och stora maskiner är så klart medarbetarnas arbetsmiljö. Tidvis är det bråttom i den dagliga verksamheten och då är det viktigt att sprida lugn – säkerheten går alltid först. Med så många medarbetare är det större risk för fler misstag.
- Eftersom det är ett långt projekt som utvecklas över tid är det särskilt viktigt att fokusera på arbetsmiljön, säkerheten är det allra viktigaste. Våra medarbetare ska hålla länge, kunna samla energi och må bra. Det är något jag tänker på för egen del också, där jag försöker hålla arbetstider, ta hand om mig själv, träna och samla energi, säger Sofia Edoff. Hon fortsätter:
- Min roll är att vara allt från psykolog till kravställare. Jag måste ha ett långsiktigt perspektiv, hantera ekonomi och arbetsmiljö. Vi är ett team och jag är ingenting utan mina medarbetare.
En ledare ska föregå med gott exempel
Med 27 år på NCC, varav de flesta i ledande roller, har Sofia Edoff reflekterat över ledarskap, både sitt eget och andras och hon har haft många bra ledare under sina år i bolaget.
- Jag tycker att en ledare ska föregå med gott exempel. Det jag kräver av mina medarbetare ska jag själv kunna ställa upp på. NCC:s värderingar är väldigt bra och jag skriver under på dem alla dagar i veckan. En bra ledare måste våga ta de svåra samtalen och säga ifrån när det behövs. Samtidigt vill jag kräva av en ledare att den står bakom sina medarbetare när det blåser, säger Sofia Edoff.
Själv uppskattar hon också när hennes chef utmanar henne och ger utrymme att utvecklas och lösa uppgifter på sitt eget sätt.
Ordförande i Stellanätverket som fyller 25 år
Förutom att leda ett galet coolt projekt är Sofia ordförande i Stellanätverkets styrgrupp. Stella, som är NCC:s nätverk för kvinnor inom byggproduktion och som fyller 25 år i år. Nätverket Stella bildades hösten 1998 av kvinnliga medarbetare i produktionen, som under en tid via mejl skapat en allt tätare kontakt för yrkesmässigt och personligt erfarenhetsutbyte.
Idag har Stella drygt 500 medlemmar och leds av den styrgrupp, där Sofia är ordförande. Stella har bidragit till ett ökat fokus på jämställdhetsfrågor inom NCC och att en rad viktiga beslut tagits inom företaget samt ökat fokus på att det ska finnas fler kvinnliga ledare.
- I början drev Stella frågor om jämställda bodar, arbetskläder för kvinnor och liknande. Idag driver vi andra frågor. Som kvinna kan det vara ensamt att arbeta ute i en byggbod och då är det viktigt att ha ett nätverk av kvinnor i liknande situation. Stella behövs och fyller ett syfte, trots att det är 2023, säger Sofia Edoff.
Sofia har varit en del av Stella sedan nätverket startades. Inledningsvis var hon väldigt aktiv, särskilt i början av karriären när det egna nätverket inte var så stort. Hon berättar:
- När jag flyttade hem från Shanghai 2018 blev jag mer aktiv igen. Jag ville ge tillbaka till andra kvinnor som arbetar i produktion i NCC och engagerade mig i Stellas styrgrupp. För mig har Stellanätverket varit värdefullt.
Vilka råd vill då Sofia ge till kvinnor som är intresserade av byggbranschen och överväger en karriär i produktion?
- Var inte rädd för att ställa krav, våga vara dig själv och stå upp för den du är. Om det inte känns bra i magen så måste man våga säga ifrån. Visa vad du känner, det vinner du på i längden. Och slutligen, välj rätt chef om du har möjlighet, säger Sofia Edoff.