Kristianstads nya reningsverk i drift

NCC har i samverkan med Kristianstads kommun byggt kommunens nya centrala reningsverk, CRV. Den nya anläggningen är utrustad med den senaste processtekniken, bland annat biologisk rening med membran. Nyligen togs anläggningen i drift och idag klipptes bandet av Camilla Palm, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

– Detta toppmoderna reningsverk är en viktig pusselbit för att driva kommunens utveckling framåt. För att öka kapaciteten och klara höjda miljökrav har Kristianstads kommun i samverkan med NCC byggt nya CRV. När reningsverket nu är klart kan vi välkomna fler invånare till kommunen och stärka näringslivet, samtidigt som vi skyddar och bevarar den värdefulla vattenmiljön, säger Camilla Palm, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

Samarbetet mellan NCC och Kristianstads kommun inleddes 2017, då samverkansavtal för utbyggnaden tecknades. Därefter har parterna tillsammans planerat, budgeterat och projekterat anläggningen, som i princip är ett nytt reningsverk bredvid det gamla. 2020 sattes spaden i marken.

Projektet är komplext, varför samverkansformen varit framgångsrik. Parterna har tidigt i planeringen tillsammans kunnat identifiera lösningar som är genomförbara och kostnadseffektiva. Som ett av de första reningsverken i Sverige använder CRV membranteknik, som renar bort även mycket små partiklar, exempelvis mikroplaster. Det nya reningsverket är också förberett för att i framtiden kompletteras med läkemedelsrening.

– NCC har stor erfarenhet av att anlägga och förnya VA-infrastruktur. Genom specialistenheten Vatten och Miljöteknik har NCC, som enda byggbolag i Sverige, kompetens för hela VA-processen och kan därmed bygga och installera nyckelfärdiga vattenverk och avloppsverk. Vi är mycket stolta över att ha byggt nya CRV som är en förebild för andra reningsverk som byggs framöver, säger Jörgen Flink, avdelningschef NCC Infrastructure.