Lyckad partnering vägen till nya Baggeboskolan
I slutet av augusti stod Tibros nya grundskola klar och eleverna välkomnades till ett nytt läsår. Trygga och inkluderande lärmiljöer var i fokus vid utformningen av Baggeboskolan och det positiva lagarbetet hyllas av alla deltagare i projektet.
Baggeboskolan är Tibro kommuns största byggprojekt och har genomförts i partnering med NCC. Önskemålet från start var en modern och flexibel skola som är hållbar över tid med fokus på inkluderande och trygga lärmiljöer.
– Det har funnits en tydlig målbild av hur skolan ska fungera och vad den ska representera. Alla som varit delaktiga i projektet har jobbat som ett lag med målbilden ständigt på näthinnan. Samverkan med verksamheterna och bra kommunikation har varit en framgångsfaktor, säger Anders Kaiser Gustafsson, projekteringsledare, NCC Building.
Löst utmaningar tillsammans
Skolan har plats för 540 elever från förskoleklass upp till årskurs 6 och är byggd på ett sätt som främjar flexibilitet och som har en hög ombyggnadsbarhet. En ljusgård knyter ihop lokalerna som omfattar cirka 9 300 kvadratmeter, fördelade på sex hemvister för varje årskurs. Därtill finns gemensamma lokaler med ateljé, musikrum, anpassade lokaler för särskola och tillagningskök. Byggnaden uppfyller Miljöbyggnad silver och stor vikt har lagts vid god akustik, ventilation, dagsljus och belysning.
– Tekniskt är utformningen av skolan en utmaning och självklart är pengar alltid en utmaning, då de ska räcka till allt men också prioriteras till rätt saker. Med hjälp av vår VDC-teknik och kunniga leverantörer har vi kunnat bygga skolan med rationella metoder som gett en slutkostnad under budget, säger Anders Kaiser Gustafsson.
Platschef Kenneth Johansson, NCC Building, fyller på:
– Genom att arbeta tillsammans i NCC Projektstudio, en metod för samprojektering, har vi genom kreativitet och fint samarbete lyckats fånga och hantera utmaningarna i projektet. En del besvärliga byggdelar har lösts bra genom goda lösningar på arbetsberedningar.
Stort lokalt engagemang
En viktig del i projektet har varit att arbeta med lokala företag i den mån det har varit möjligt. Skolan speglar på många sätt Tibros arv som möbelstad med högklassiga material. Den konstnärliga utsmyckningen är en del, istället för att köpa konstverk har den utformats av elever, lokala företag och hantverksakademin. Flera bord och stolar är också återbrukade kvalitetsmöbler som uppgraderas och får nytt liv i den nya skolan.– För att informera om skolan och skapa delaktighet i kommunen har NCC och uppdragsgivaren Tibro kommun tillsammans visat upp 3D-modellen för allmänheten vid större evenemang i Tibro. Det har varit uppskattat och skapat en positiv bild av en av kommunens största investeringar någonsin, säger Kenneth Johansson.
Foton: Gabriel Baho
Idrottshallen ökar lokalernas användning
För att öka nyttjandet av lokalerna, och skapa ett större värde för bygginvesteringen, har även samarbetet med föreningslivet i Tibro varit en viktig del i utformningen av skolan. Resultatet är en tillhörande idrottshall med läktare som har plats för 200 personer.
– Sammanfattningsvis har projektet gått mycket bra! Vi har haft en väl vald organisation som också har haft erfarenheter av tidigare skolbyggnationer. Andra framgångsfaktorer är lagbas och skyddsombudets positiva attityd som smittat av sig, att vi byggt under ”rätt” årstider, mycket god projektering och genomtänkta inköp. Även verksamhetens engagemang för utformningen som har ökat intresset hos oss alla i bygglaget, säger Kenneth Johansson.
Tillsammans har projektet levererat en skola som uppfyller ledorden: trygghet, glädje och lärande.
– När jag möter skolpersonal som strör superlativer över att de fått precis den skola de önskade är det den största bekräftelsen på ett lyckat projekt och att partnering och delaktighet är vägen till framgången, avslutar Anders Kaiser Gustafsson.
Toppbild: Lyckat lagarbete bakom Tibros nya F-6-skola, från vänster Frida Elofsson, projektingenjör, Kenneth Johansson, platschef, Jan Frid, arbetsledare, Anders Kaiser Gustafsson, projekteringsledare, Markus Axén, arbetsledare, Jesper Stålarm, arbetsledare, Stefan Linderoth, kalkylspecialist och Ola Lundh, installationssamordnare.