NCC förbättrar havsmiljön vid Njurundakusten, söder om Sundsvall

NCC tillsammans med beställaren MittSverige Vatten & Avfall bygger om VA-nätet för 900 fastigheter för att förbättra havsmiljön runt områdena längs Njurundakusten, söder Sundsvall.

Initiativet startades redan 2014 som en del av Sundsvalls kommuns VA-plan och har sedan dess varit en viktig del av kommunens miljöarbete. 

Redan 2022 tecknade NCC på uppdrag av MittSverige Vatten & Avfall avtal att bygga kommunalt vatten och avlopp för 900 fastigheter. Den totala projektkostnaden bedöms landa på cirka 900 MSEK, varav NCC:s del är cirka 550 MSEK. 

Projektet beräknas vara klart årsskiftet 2026/2027 och syftar till att skapa en renare och mer hållbar havsmiljö, särskilt i de grunda havsvikarna för att minimera påverkan på människor, djur och växter.  Den omfattande satsningen inkluderar anslutning till 900 fastigheter, 60 kilometer rörledningar och ett 40-tal pumpstationer.  

Ett nytt VA-system längs Njurundakusten har varit nödvändigt då de många enskilda avloppslösningarna i området har haft en negativ inverkan på havsmiljön. Genom att införa ett gemensamt avloppssystem hoppas man nu kunna förbättra vattenkvaliteten och skydda den känsliga kustmiljön. 

– Genom att vi ansluter många områden med enskilda avlopp till det kommunala spillvattennätet minskar vi utsläppen som kan orsaka övergödning och försämra badvattenkvaliteten, säger Ida Olsson, miljöingenjör, MittSverige Vatten&Avfall. 

Att bygga ut det kommunala VA-nätet längs Njurundakusten är ett komplext projekt som kräver en stark och kompetent organisation. En av de största utmaningarna har varit att lägga ledningar i trånga och svåråtkomliga miljöer. Det har krävts innovativa lösningar och noggrann planering, dels för att minimera störningar för de boende, men även för att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt.    

Samarbetet mellan NCC och MittSverige Vatten & Avfall har varit avgörande för att hantera alla utmaningar. 

– Tillsammans har vi lång och gedigen erfarenhet av VA-projekt. Under arbetets gång har vi stött på många utmaningar där vi slagit våra kloka huvuden ihop och kommit på lösningar för projektets bästa. Områdena är ofta trånga och svåråtkomliga samtidigt som vi behöver hantera en rad olika markförhållanden med t ex berg, lösa jordar och mycket inträngande vatten, berättar Jakob Melin, projektledare, NCC Infrastructure. 

För de flesta boende innebär det nya VA-systemet en stor förbättring, även för dem som tidigare haft väl fungerande egna system. Den största vinsten anses vara den miljömässiga, då det nya systemet säkerställer en bättre och mer hållbar avloppshantering i området. 

För Leif Johansson, boendes i Ållerviken, är satsningen välkommen. Nytt fräscht vatten och med bra tryck i kranarna är rena högvinsten. 

– För oss är det helt magiskt att vi ta del av detta, även om vi har en väl fungerande anordning med eget reningsverk och djupt grävd vattenbrunn. Det bästa är att området får bra lösningar på miljöfrågan, vilket är otroligt viktigt eftersom det inte varit helt vattentätt överallt, säger han. 

  • Jakob Melin, projekledare, NCC Infrastructure och Christer Persson, projektledare, Mitt Sverige Vatten & Avfall, kan blicka tillbaka på ett intensivt samarbete de senaste åren.

  • Leif Johansson, en av de 900 berörda fastighetsägarna, har sitt boende i Ållerviken och pratar sig varm om det nya VA-systemet som kommer förbättra vattenkvaliteten.

  • Drygt 60 kilometer rörledningar har förlagts i områdena runt Njurundakusten på ett 40-tal pumpstationer med anslutningar till 900 fastigheter.

  • Drygt 60 kilometer rörledningar har förlagts i områdena runt Njurundakusten på ett 40-tal pumpstationer med anslutningar till 900 fastigheter.