Emma Gustafsson, VA-chef Ånge Kommun och Jonas Hed, Projektchef NCC Infrastructure skakar hand över att projektet startar igång.

NCC inleder arbetet med nytt VA-system till Ånge kommun

Nästa vecka inleder NCC på uppdrag av Ånge kommun arbetet med ett nytt VA-system.

Projektet blir en delad markentreprenad med förläggning av överföringsledningar för avloppsvatten mellan Fränsta och Ljungaverk. Projektet omfattar huvudsakligen svetsning och borrning av en tryckavloppsledning i PE 250 mm, med en total längd på cirka 5 500 meter, samt en självfallsledning på cirka 600 meter. 

Entreprenaden inkluderar även grundläggning och återfyllning för två pumpstationer, som kommer att placeras i Komsta och Ljungaverk, samt anslutningar till dessa. Den totala sträckan för PE-ledningen är cirka sex kilometer längs med Ljungan och arbetet beräknas vara klart under våren 2025. 

Detta projekt är av stor betydelse för samhället då det kommer att förbättra avloppshanteringen och därmed bidra till en renare och mer hållbar miljö. De nya pumpstationerna kommer även öka kapaciteten och tillförlitligheten i avloppssystemet, vilket är avgörande för att möta framtida behov och befolkningsökningar i området. 

– Vi är glada över att Ånge kommun har valt NCC för detta projekt. Vår expertis inom svetsning, förläggning och borrning av tryckavloppsledningar samt vår erfarenhet av markentreprenader säkerställer att arbetet kommer genomföras med hög kvalitet. Vi ser fram emot att bidra till en förbättrad avloppshantering och en hållbar infrastruktur, säger Jonas Hed, projektchef, NCC Infrastructure.