NCC leder samverkansprojekt när ny stadsdel ska växa fram i Piteå

NCC har fått uppdraget att leda ett stort samverkansprojekt tillsammans med Piteå kommun, Pireva och PiteEnergi. Tillsammans startar de ett nytt kapitel i Piteås stadsutveckling och tar gemensamma steg att utveckla ett nytt bostadsområde, Pitholmshöjden, som ska växa fram öster om stadskärnan.

Bilden ovan: Jonas Nilsson, Pite Energi, Fredrik Bellander, Pireva, Erik Sandström, NCC Infrastructure och Micael Kemi, Piteå Kommun ser fram emot att samverka när Piteås nya stadsdel, Pitholmshöjden ska börja utvecklas och realiseras. Foto: Hanna Wimander.

I det nya bostadsområdet planeras det för 200 bostäder, inklusive villor, radhus och flerbostadshus, samt viktiga samhällsfunktioner som skola, idrottshall och förlängning av Svartuddsvägen. Byggnationer kommer inte påbörjas förrän detaljplanen är beslutad, men planeringsarbeten och byggnationer för Strömnäsbacken etapp 2 har startat.  Pitholmshöjden kommer att byggas i etapper  och de första tomterna planeras bli offentliga 2025.

Projektet omfattar även  byggandet av gator, gång- och cykelvägar, vatten- och avloppsledningar, pumpstationer, dagvattenmagasin samt arbeten med el, bredband och fjärrvärme.

Projektet kommer att utföras som en samverkansentreprenad, och är det första stora samverkansprojektet som Piteå kommun har upphandlat.

   Vi är glada att NCC får vara med och skapa ett nytt bostadsområde i Piteå som möter framtidens utmaningar. Jag är övertygad om att nyckeln till framgång är vår kompetens och expertis att driva komplexa infrastrukturprojekt i samverkan med kund. Tillsammans bygger vi en hållbar stadsdel, säger Erik Sandström projektchef, NCC Infrastructure.

Fokus ligger på nära samarbete mellan alla inblandade parter för att säkerställa bästa möjliga resultat. Det innebär att Piteå kommun, Pireva, PiteEnergi och NCC kommer att arbeta tätt ihop för att samordna resurser, erfarenheter och kompetens för att utveckla infrastrukturen för området.

 – Det här projektet är ett viktigt steg i Piteås utveckling och det första av sitt slag för kommunen. Genom att arbeta i nära samverkan med varandra kan vi optimera våra resurser. Samverkan är en avgörande faktor till ett framgångsrikt projekt och till att skapa en attraktiv stadsdel som möter behoven hos både dagens och morgondagens invånare, säger Micael Kemi, gatuchef och ombud för Piteå kommun.

 – Denna typ av samverkansprojekt, partnering, är en ny erfarenhet för Pireva. I första hand är min förhoppning att samarbetsformen skall ge fördelar i vår gemensamma strävan mot en hållbar stadsdel på Pitholmshöjden, men också att det skall ge oss inspiration till att utveckla våra arbetssätt i kommande projekt, säger Fredrik Bellander, vattenchef och ombud för Pireva.
 
Pitholmshöjden kommer även utformas mot en hållbar stadsdel för att minska miljöpåverkan. Bland annat kommer elnätet uppgraderas för solceller, elbilsladdning och energilagring. Området kommer att ha energieffektiv belysning, trygga gång- och cykelvägar samt tillgång till utökad kollektivtrafik.
 
– Genom att arbeta tillsammans kan vi säkerställa att vi bygger en infrastruktur som är långsiktigt hållbar och anpassad för framtidens behov. Det är genom samarbetet vi skapar en stadsdel som verkligen bidrar till ett hållbart samhälle, säger Johan Nilsson, chef Bredband och ombud för PiteEnergi.