NCC medverkar i innovationsprojekt om trä i säkerhetsklassade byggnader
Med den kraftiga utbyggnaden av säkerhetsfastigheter i Sverige, däribland fängelser och häkten, blir det allt viktigare att utforska nya materiallösningar för att minska byggsektorns klimatpåverkan. NCC deltar i ett innovationsprojekt som undersöker hur trä och biobaserade material kan användas i säkerhetsklassade byggnader.
Säkerhetsklassade byggnader ställer unika krav på materialens funktion och hållbarhet över tid, vilket gör valet av rätt material avgörande. Hampus Levén, affärsansvarig för säkerhetsklassade byggnader inom NCC, ser innovationsprojektet som drivs inom BioInnovation som ett viktigt steg för att möta klimatutmaningarna i sektorn:
– Det är avgörande att vi utforskar nya materiallösningar för att minska klimatpåverkan, särskilt när så många säkerhetsklassade byggnader ska uppföras de kommande åren. NCC har lång erfarenhet av att arbeta med lösningar för minskad klimatpåverkan och har lyckats halvera klimatavtrycket i flera husbyggnadsprojekt. Att se hur biobaserade material kan bidra även i denna typ av byggnader är en naturlig utveckling, säger Hampus.
Samtidigt understryker han vikten av att bibehålla funktion och säkerhet:
– För säkerhetsbyggnader är det avgörande att materialen uppfyller strikta krav på robusthet och långsiktighet. Vårt fokus är alltid att utgå från rätt material på rätt plats, och trä kan absolut vara en del av lösningen när det används på ett genomtänkt sätt.
Klimat och funktion i balans
Innovationsprojektet skapar möjlighet att kombinera expertis från olika aktörer, vilket kan leda till nya insikter och lösningar. Daniel Johansson, konstruktör och expert på klimatpåverkan vid material- och konstruktionsval inom NCC, medverkar i projektet. Han ser detta som ett viktigt steg mot att minska byggsektorns klimatavtryck:
– Vi ser en stor potential i att använda biobaserade material på rätt sätt. Arbetet i projektet hjälper oss att utvärdera när och hur vi kan tillämpa dessa material i säkerhetsklassade byggnader utan att göra avkall på krav som fukt- och brandsäkerhet samt robusthet. Vi vill hitta lösningar som är praktiska och som kan implementeras inom en rimlig tidshorisont, säger Daniel.
Att bidra till utvecklingen
Projektet, som leds av RISE inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, fokuserar på att ta fram faktabaserade resultat kring tid, kostnad och klimatpåverkan. Detta är en förutsättning för att säkerställa att nya material kan integreras i byggprocesserna på ett sätt som både uppfyller kravbilden och bidrar till att minska klimatavtrycket.
Målet för projektet är att ta fram verifierade, resurseffektiva och hållbara prototyper av vägg- och bjälklagselement lämpliga och väl fungerande för säkerhetsklassade byggnader.
Medverkar i projektet gör RISE Research Institutes of Sweden, Specialfastigheter Sverige AB, Kriminalvården, NCC, Lindbäcks bygg, Isotimber, Podcomp, Setra, SSC Klingan samt Trä och möbelföretagen (TMF).