NCC och Luleå kommun i slutskedet av Hertsöns badhusprojekt
För knappt två år sedan sattes spaden i jorden för Hertsöns nya badhus i Luleå. Nu är byggprojektet i slutskedet där de tre bassängerna sakta men säkert fyllts på med 700 000 liter vatten. Slutbesiktningen av det nya badhuset är planerad till mitten av december 2024, och därefter kommer det att överlämnas till Kultur- och Fritidsförvaltningen. Badhuset beräknas vara redo för badgäster i februari 2025.
Bygget av det nya badhuset startade 2022 och är en samverkansentreprenad mellan Luleå kommun och NCC. Det gamla badhuset på Hertsön stängdes 2016 på grund av omfattande renoveringsbehov och revs 2017.
Det första badhuset på Hertsön uppfördes 1975 i samband med att Hertsön var under uppbyggnad. Drygt 40 år senare stängdes detsamma på grund av omfattande renoveringsbehov. Rivningsarbetena var klara 2017.
Det nya badhuset har placerats, precis som det förra, vid Hertsö centrum i korsningen Backmyrvägen och Hertsötorget. Badhuset kommer att prydas av färgerna grön, vinröd, röd och laxröd. Det kommer att ha tre bassänger: en barnbassäng, en motionsbassäng på 25x12,5 meter samt en multibassäng på 11x5,5 meter.
Platschefen Gustaf Brännström berättar att projektet har varit både utmanande och givande, med särskilda svårigheter som vattentäta gjutningar och byggnation under vinterförhållanden.
- Att bygga badhus är väldigt avancerat med vattentäta gjutningar, en komplicerad stomme och dessutom under vintermånaderna med minusgrader och snöskottning. Men möjligheterna har varit att vi gjort det, och att vi haft en bra dialog med Luleå kommun. Samarbetet har fungerat jättebra, vi har jobbat mycket med samverkan, workshops och samordningsmöten, och det har flutit på bra, konstaterar Brännström.
Att bygga ett badhus innebär stora utmaningar som att säkerställa vattentäthet, hantera klimatkontroll och välja korrosionsresistenta material. Det kräver omfattande installationer för vattenrening och ventilation, och byggandet sker ofta under svåra väderförhållanden. Små toleranser är kritiska för funktionaliteten, och säkerheten för både arbetare och besökare är central.
- Det komplexa med att bygga badhus är att det handlar om väldigt små toleranser och en aggressiv miljö, så man måste tänka mycket på materialvalen. Det är också väldigt installationstungt. Vi har bidragit med mycket kunskap, främst från NCC badhusgrupp, men vi har även varit på studiebesök på andra badhus för att sprida vidare vår kunskap, säger Brännström.