NCC och Uniper inleder samarbete för att bygga ut vattenkraftsstationen Bålforsen
NCC har på uppdrag av energibolaget Uniper inlett ett samarbete för att bygga ut vattenkraftsstationen Bålforsen i Umeälven. Byggprojektet innebär installation av en ny, modern turbin som ska öka anläggningens kapacitet och effektivitet.
Den nya turbinen, som är en del av Unipers satsning på förnybar energi, förväntas öka elproduktionen. Genom att installera en ny turbin och uppgradera de befintliga turbinerna kommer vattenflödet i älven att förbättras, elproduktionen att öka och fler systemtjänster att tillhandahållas till de elsystem som behöver det. Detta är ett viktigt steg för att möta Sveriges växande energibehov och minska beroendet av fossila bränslen.
– Vattenkraften blir allt viktigare för det svenska elsystemet. Behovet av flexibilitet och reglering ökar nu dramatiskt i takt med att väderberoende kraftslag byggs ut. Därför är det också viktigt att vi tar tillvara på de möjligheter som finns att göra våra anläggningar effektivare, säger Jonny Arrehag, Head Project Manager Umeälven expansion project.
Bålforsens kraftverk, beläget drygt en mil från Lycksele, kommer att öka vattenflödet till 450 kubikmeter per sekund. Detta ger en årlig produktion på 506 GWh, motsvarande elbehovet för cirka 25 000 villor. Redan när Bålforsen byggdes på 1950-talet vidtogs förberedande åtgärder, såsom att spränga ut utrymme för en extra turbin, för att möjliggöra installationen av ytterligare ett aggregat i framtiden.
NCC och Uniper inleder nu förberedande arbeten med att skapa en taköppning för att genomföra bergschakt, förstärka berget, gjuta betong och installera mekaniska delar som luckor och intagstub för att slutgiltigt montera den nya turbinen och generatorn samt bygga över intagsdelen.
Alla arbeten med den nya stationen kan ske torrlagt utan påverkan på vattenförhållanden tack vare tidigare förberedelser.
– Vi är tacksamma för Unipers förtroende att öka energiförsörjningen i Umeälven. NCC har bred erfarenhet av samverkan i pågående projekt. I vattenkraftsentreprenader ställs stora krav på en säker arbetsmiljö på grund av många riskmoment kopplade till vatten. En framgångsfaktor är att arbeta tillsammans med kunden i tidiga skeden för att säkra byggbarhet och leveranstider, säger André Persson, områdeschef, NCC Infrastructure, vattenkraft.
Arbetet med att installera den nya turbinen beräknas påbörjas i början av nästa år.