NCC och representanter från Ångermanlands Tingsrätt, Härnösands Kommun, Smedjan Samhällsfastigheter och Domstolsverket första cermoniella spadtaget för bygget av nya tingsrätten i Härnösand.

NCC påbörjar byggandet och renoveringen av Ångermanlands nya tingsrätt

Några månader senare än beräknat kunde till sist äntligen den officiella byggstarten av Ångermanlands nya tingsrätt i Härnösand celebreras. I torsdags sattes spaden i jorden och får illustrera startskottet på projektet.

Det var en rejäl folksamling som slöt upp på området utanför byggnaden när det cermoniella spadtaget skulle förevigas under torsdagen. Trots det något isiga höstkylan så var det en värmande och förväntansfull stämning i luften. Nyfikenheten var stor. Representanter från NCC, Domstolsverket och kommunen närvarade för att bevittan när det före detta folkskoleseminariet på Kastellgatan nu kommer moderniseras och bli ett rättscentrum anpassade efter dagens krav. 

Såväl lagmannen från Ångermanlands tingsrätt Magnus Wiklund som kommunalstyrelsen ordförande Andreas Sjölander (s) och Lena Fakt, Domstolsverket, pratade sig varm om de och belyste i sina tal de möjligheter som skapas och inte minst tillvaratas av den gamla folkbildande byggnaden. 

Seminariet byggdes mellan åren 1905-07. Arkitekten, Gustaf Hermansson, var stadsarkitekt i Sundsvall med kontor i Stockholm. Han ritade en rad kända monumentalbyggnader; Oscarskyrkan och Sofia kyrka i Stockholm, Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall och rådhuset i Örnsköldsvik. 

Nu kommer den gamla skolan, dels tillvaratas med sitt fantastiska läge, men också bevaras så den gamla formen kvarstår. 

– Skalet kommer bestå, men det är ett komplicerat projekt där vi behöver ta hänsyn till den gamla byggnaden, det finns visserligen gamla ritningar, men det är inte alltid de överensstämmer med verkligen. Det brukar visa sig allt eftersom vi river. Så utmaningen är ta hänsyn till oden gamla byggnaden och vara rädd om den samtidigt som vi ska bygga en ny del som ska uppfylla alla dagens byggkrav, berättar Mattias Svelander, platschef, NCC Building medan han visar oss runt i det gamla seminariet. 

Strax efter årsskiftet offentliggjordes affären där NCC på uppdrag av Härnösands Seminariet, ett dotterbolag till Smedjan Samhällsfastigheter, fick förtroendet att i kombination av dels bygga nytt, men även renovera och integrera det gamla läroverket i en entreprenad med ett ordervärde på 180 miljoner kronor. 

Projektet omfattar omvandlingen av över 5 000 kvadratmeter, där den befintliga byggnaden på 2 500 kvadratmeter renoveras och en ny byggdel på 1 000 kvadratmeter byggs över tre plan. Byggnaden kommer att behålla sitt yttre skal medan inre system som ventilation, el och VVS byts ut. 

En del av projektet innebar att riva en befintlig byggnad ner till stommen för att sedan återuppbygga. Dock stötte byggprojektet på problem när de upptäckte häckande rödlistade fåglar, vilket ledde till ingripande från länsstyrelsen och en tillfällig paus i vissa delar av arbetet. Under tiden har de kunnat genomföra schaktning, markarbete och förberedande dräneringar. 

– Vi har fått förhålla oss till det och egentligen varit bortom vår kontroll, inget vi kunnat påverka. Vi har helt enkelt fått vänta till de flyttade och lämnade vinden där de häckade. Vi har haft kameror som följt fåglarna, berättar Mattias Svelander, platschef, NCC. 

Vissa rivnings- och schaktningsarbeten har genomförts under tiden, men det blir först nu när spadtaget satts i jorden som produktionen kommer igång med maximala resurser för att bli slutfört sommaren 2026. 

– Det övergripande målet med projektet är att bygga om och till för att uppfylla dagens säkerhets- och funktionskrav, då den nuvarande tingsrätten är trång och inte längre uppfyller moderna standarder. En stor utmaning är att integrera den befintliga byggnaden med nybyggnation och säkerställa att allt följer dagens byggkrav och högsäkerhetskrav. Samordning är särskilt viktig då byggnaden kommer vara mycket tekniktät, säger Mattias Svelander 

  • NCC:s projektutvecklare Petter Lundqvist, Torbjörn Rastad, projektchef Smedjan Samhällsfastigheter, Daniel Stattin, produktionschef NCC och Mattias Svelander, platschef NCC är nöjda med att äntligen få starta igång byggprojektet.

  • NCC och representanter från Ångermanlands Tingsrätt, Härnösands Kommun, Smedjan Samhällsfastigheter och Domstolsverket första cermoniella spadtaget för bygget av nya tingsrätten i Härnösand.

  • NCC och representanter från Ångermanlands Tingsrätt, Härnösands Kommun, Smedjan Samhällsfastigheter och Domstolsverket första cermoniella spadtaget för bygget av nya tingsrätten i Härnösand.

  • NCC och representanter från Ångermanlands Tingsrätt, Härnösands Kommun, Smedjan Samhällsfastigheter och Domstolsverket första cermoniella spadtaget för bygget av nya tingsrätten i Härnösand.