NCC skaffar hund
Som så många andra i corona-tider har NCC skaffat hund. Den är fortfarande kvar på kenneln i USA men snart är den här i Sverige. Inledningsvis ska den bo på NCC:s projekt Kineum i Göteborg. Och där ska den inte bara leka utan också jobba.
Skämt åsido. Det stämmer att NCC skaffat hund men det är ingen vanlig sådan utan en robothund som gör det den programmeras för. Det som är unikt är att den, genom senaste AI-tekniken, kommer att ”själv” lära sig mer och utvecklas allteftersom den jobbar och på så vis inhämtar data.
- Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att på det här sättet få jobba med ny robotteknik. Vi ser ett antal funktioner som den här ”hunden” kan ha men vi håller också öppet för att vi med tiden kommer att hitta nya användningsområden som vi ännu inte har tänkt på, säger Christina Claeson-Jonsson som vid sidan av sin roll som koncernens chef för Research & Innovation på NCC också har en tydlig förankring till forskarvärlden genom att vara adjungerad professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon har en nyckelroll i anskaffandet av hunden som ingår i ett större EU-projekt.
Nordisk vovve
På sikt ska hunden testas på många olika projekt runt om i Norden. Men hundens första hem kommer att bli projekt Kineum där NCC tillsammans med Platzer bygger en 27 våningar hög byggnad i Gårda i centrala Göteborg. Hit ska även NCC:s Göteborgskontor flytta när huset står färdigt 2022.
- Att vi börjar resan just i Göteborg är för att vår demo i EU-projektet Ashvin är Kineum. Ashvin är ett EU-projekt som syftar till att utveckla digitala tvillingar där man integrerar Internet of things och bildanalysteknologi i byggprocessen. Tanken med hunden är att vi ska kunna integrera tekniska data med BIM-modellen och framdrift i projektet. Då kan den ge information till platsledningen så att de regelbundet får information om framdriften av bygget - på så sätt frigörs tid till annat som de behöver jobba med, säger Christina Claeson-Jonsson.
Hunden kopplas till säkerhet. Bland annat.
Den autonoma roboten bygger på AI-teknik och kan utrustas på det sätt man finner lämpligt beroende på vad den ska göra. Exempelvis kan den ha fyra olika kameror vilken gör den oerhört effektiv när det gäller att med hjälp av film och bilder samla in data. Den kan programmeras så att den varje gång går runt samma väg på en byggarbetsplats och gör mätningar av byggets framskridande. Eftersom den bland annat ska känna igen BIM-modellen och kunna jämföra den med verkligheten kan den outtröttligt gå samma runda och därigenom fånga den data som behövs.
Ett område där hunden kan bli viktig är inom säkerhetsarbetet.
- När hunden scannar allt som den registrerar, mäter och behandlar inkommen data, kan man snabbt se om arbetsplatsen innehåller riskmoment i form av saker ligger i vägen. På samma sätt kommer vi med hundens hjälp se om det saknas skyddsbarriärer eller spärrar eller lås och vad som i så fall behöver kompletteras, säger Christina Claeson-Jonsson.
NCC ser fram emot att testa roboten och se hur den kan användas på arbetsplatserna.
Var med och namnge NCC:s hund!
Naturligtvis måste hunden ha ett namn. Men vad ska det vara? Något som passar vad den ska göra? Eller något som passar hur den ser ut?
Om du har ett förslag på vad hunden ska heta kan du klicka här.
Tidigare kända hundar heter sådant som Pluto, Lassie, Båtsman, Snobben och Milou. Klassiska hundnamn på svenska kan vara Karo, Fido eller Moppe, på engelska Buddy och på tyska Rex. Men vad ska NCC:s hund heta? Du har chansen att vara med och tycka till!