Nina Hansson och Therese Holmström, bägge mättekniker på Infrastructure-avdelningen i Umeå representerade NCC på MOA-mässan i Umeå för att promota yrket för Umeås högstadieungdomar.

NCC medverkade under BYN:s MOA-mässa i Umeå

Evenemanget arrangerades av Umeå kommun och gav högstadieungdomar möjlighet att utforska olika yrken och branscher och skapa fokus kring vilka möjligheter som finns inom byggbranschen.

Umeå Kommun har infört ett systematiskt samarbete mellan skola och arbetsliv för att stärka elevers valkompetens och motivation. Målet är att visa praktisk nytta av skolämnen och öka kunskapen om olika yrken. Detta är en del av utvecklingen av modern arbetslivsorientering (MOA) i Umeås grundskolor. 

– Det är ett viktigt event för oss som bransch då intresset för just bygg är på nedgång samt att det hos dom yngre generationerna finns både fördomar men även okunskap om vad vi faktiskt gör. Dessutom tycker jag det är en stor styrka att vi är flera aktörer som gör detta gemensamt för branschens framtid, säger Anna Pettersson, HR-specialist, NCC Sverige. 

I NCC:s monter fick skolungdomaren lära sig mer om yrket som mättekniker, ett ansvarsfullt och betydelsefullt yrke inom byggbranschen. Det ställdes många kloka och intressanta frågor där Nina Hansson och Therese Holmström fick möjlighet att berätta mer om sitt yrke. 

Mättekniker spelar en avgörande roll inom byggsektorn. Deras arbete innebär att utföra noggranna mätningar på olika platser, såsom byggarbetsplatser, väganläggningar och järnvägar.   

– Det var intresserade av det mesta som rör vårt yrke, men särskilt fokus var förstås på hur det är att flyga drönare som blivit ett viktigt arbetsverktyg de senaste åren. Sådana här mässor är ett bra sätt att tidigt kunna möta eleverna och förhoppningsvis skapa ett intresse för yrket, säger Therese Holmström som tillsammans med Nina Hansson arbetar på Infrastructure-avdelningen i Umeå.