NCC:s projekt Habitat 7 har minskat klimatpåverkan med 40 procent

Habitat 7 är det tredje kontorshuset som NCC utvecklar och bygger på Masthuggskajen i Göteborg. Genom högt ställda hållbarhetsmål har projektet hittills minskat den totala klimatpåverkan från byggskedet med 40 procent jämfört med ett referenskontor.

Längs Masthamnsgatan, direkt efter Våghuset och Brick Studios uppförs Habitat 7. Den tredje kontorsbyggnaden som NCC utvecklar och bygger vid Masthuggskajen i Göteborg, ett unikt trähus i nio våningar ovan mark. Det blir en kontorsmiljö full av ljus, växtlighet och interiör med utomhuskänsla.

Projektet har utformats med målsättning att minska klimatpåverkan från byggskedet med 40 procent. Huvudsakligt fokus är att minska påverkan från byggmaterial vid husets uppförande.​

För att minimera klimatavtrycket när huset byggs är det nödvändigt att förstå vilka byggnadsdelar som påverkar mest och vilka åtgärder som kan sättas in. I tidiga skeden tas många beslut, exempelvis kring stomme och grund, som har stor påverkan på byggnadens totala klimatbelastning.

– I tidiga skeden utvärderar vi byggnadens form, placering och system för fasad och stomme för att hitta lösningar med låg klimatpåverkan och god kostnadseffektivitet. Det handlar om rätt material och byggsystem på rätt plats. Varje projekt kräver optimering för att hitta den bästa lösningen, säger Anders Enebjörk, hållbarhetsspecialist, NCC.

Rätt material på rätt plats

Genom att använda rätt material på rätt plats har projektet minskat den totala klimatpåverkan för byggnaden med 40 procent jämfört med ett referenskontor enligt Sweden Green Building Council (SGBC) NollCO2 certifiering. Stomme, fasad och grundläggning är de byggnadsdelar som står för störst klimatpåverkan, ofta drivet av de stora volymer betong och stål som ingår i dessa byggnadsdelar.

För att få ner klimatpåverkan har projektet bland annat arbetat med resurseffektiva och slimmade konstruktionslösningar som minimerar mängden betong i förhållande till funktion, och klimatförbättrad betong. Stommen är i huvudsak i massivträ, vilket minskar stommens klimatpåverkan jämfört med ren stål och betongstomme. Vid grundläggningen användes en elektrisk pålkran och hybridpålar i trä och betong för att ytterligare minska klimatpåverkan.

Unikt hållbarhetsprogram för Habitat 7

Det som varit viktigt i projektet är själva processen, att tidigt sätta höga mål. Habitat 7 har ett eget hållbarhetsprogram som kontinuerligt följs upp för att säkerställa att målen uppfylls. Och som visar på effekter för de olika materialvalen kopplat till minskad klimatpåverkan, påverkan i tid, estetik och inte minst ekonomi. Kunskap och erfarenheter som delas inom NCC för att som bolag driva på utvecklingen.

Det är viktigt att ta fram tydliga och relevanta mål från start som följs upp och dokumenteras under projektets gång. Genom att skapa engagemang kring frågorna i projektet blir NCC än mer rustade för framtiden. Sist men inte minst, fira alla delmål på vägen, säger Soumia El Ghazouani, Fastighetsutvecklare NCC Property Development.

Läs mer om Habitat 7: Habitat7 - Ett unikt kontorshus byggt i trä