Foto: Anders Bobert.

Nova miljöcertifierats enligt BREEAM Excellent

Nova har miljöcertifierats enligt BREEAM Excellent, den näst högsta nivån i miljöcertifieringssystemet, vilket innebär att fastigheten lever upp till höga krav på bland annat låg energiförbrukning, god ventilation och minskad resursanvändning.

Projektet Nova har en bruttoareayta på cirka 13 000 kvadratmeter varav uthyrningsbar yta uppgår till cirka 10 000 kvadratmeter. Fastigheten har en L-form och består av två flyglar, med nio respektive tio våningar. Nova har ett stort fokus på välbefinnande och hållbarhet.   
 
– Hållbarhet har genomsyrat projektet redan från start och i projekteringsskedet erhöll projektet en preliminär miljöcertifiering. Tack vare ett fokuserat arbete och investeringar i fastigheten står det nu klart att Nova certifieras enligt BREEAM Excellent, säger Andreas Lindelöf, chef NCC Property Development Stockholm. 
 
Nova har erhållit certifieringen bland annat genom ett aktivt miljö- och klimatarbete. Exempel på detta är bland annat en mycket låg klimatpåverkan vid drift av byggnaden, som bland annat försörjs med drygt 80 procent förnybar energi. Det har även skapats goda förutsättningar för hållbara transporter, detta genom en hög andel cykelplatser med tillgång till dusch och omklädningsrum. Projektet har även haft en låg avfallsstatistik med mål om 5 procent deponi som i slutändan landade på 0,5 procent.  

– Ett miljöcertifierat hus garanterar fördelar för hyresgästerna, det säkerställer att fastigheten är utvecklad med fokus på låg driftskostnad och hälsosamma arbetsmiljöer för medarbetarna. Att Nova dessutom uppfyller krav i enlighet med EU taxonomin, och därmed bidrar till EU:s miljömål, gör att hyresgästerna tar ett ansvar och tydliggör samtidigt sina ambitioner för en mer hållbar framtid, säger Cecilia Möller, fastighetsutvecklare,  
NCC Property Development Stockholm.

Om BREEAM Excellent  

BREEAM är en metod för att utvärdera, kvalificera och certifiera att byggföretag bygger sina byggnader enligt hållbarhetskriterier. Det är den mest använda certifieringsmetoden i världen, och mer än en halv miljon projekt har certifierats i över femtio länder sedan starten för mer än 30 år sedan. Nyproducerade byggnader och byggnadens miljöprestanda bedöms inom ett antal olika områden, till exempel energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering.