Ryhovs prisade vårdbyggnad klar för invigning
Nu står totalt 35 000 kvadratmeter med funktionella och framtidssäkra vårdlokaler klara för patienter, besökare och medarbetare vid Länssjukhuset Ryhov. Det är resultatet av ett projekt som hållit både tidplan och ekonomi genom nära samarbete i partnering med ledorden ”Tillsammans för bättre hälsa”.
– Detta har varit ett mycket bra projekt och med arbetssättet partnering har vi jobbat tillsammans för att lösa en uppgift. Genom samverkan har vi kunnat lägga fokus på till exempel tekniska lösningar. Kostnaden blir kanske densamma, men vi får högre kvalitet, och resultatet är ett projekt som hållit den ekonomiska ramen och blivit färdigt i tid, säger Klas Melman, byggprojektledare på Regionfastigheter.
NCC:s projektchef Roger Norén stämmer in:
– Ett fantastiskt projekt i samverkan som klarar målen inom kvalitet, tid och ekonomi. Det är resultatet av ett lagarbete där alla har samarbetat efter projektets ledord ”Tillsammans för bättre hälsa”.
Lagbygge från start
I december 2017 togs det första skoptaget för den nya vårdbyggnaden vid Länssjukhuset i Jönköping. Men startskottet gick redan i februari samma år då regionen skrev kontrakt med NCC. Uppdraget, med namnet Hus D1-D2, var att i samverkan projektera och genomföra en omfattande utbyggnad och modernisering av sjukhuset, som invigdes 1988.
Under de följande månaderna utfördes det viktiga förberedelse- och planeringsarbetet i NCC Projektstudio tillsammans med representanter från alla delar i projektet. Arbetssättet säkerställer att allt löper på enligt plan och gör att frågor som uppstår snabbt kan lösas.
– Vi har under hela projektet haft både möjligheten och förmånen att ha sjukvården i fokus. Framgången bygger på att vi i tidigt skede involverade vårdpersonalen i utformningen av deras framtida lokaler. Genom att arbeta nära i så kallad klinisk projektering fångar vi upp verksamhetens idéer och behov redan från start, säger Roger Norén.

Vårdpersonal har granskat uppbyggda miljöer i naturlig skala, som vård- och undersökningsrum, korridorparti och förråd. Det har underlättat planeringen och säkrar att lokalerna uppfyller verksamhetens behov.
– Möbler och utrustning har placerats ut av vårdpersonal för att fungera i deras vardag på bästa sätt. Det är en stor besparing och mycket enklare att flytta en tvålpump i en provmiljö än att flytta om 2 000 enheter i verkligheten vilket dessutom skapar arbete med att åtgärda gamla infästningspunkter.
Komplext sjukhusprojekt med utmanande tidplan
Projektet omfattar två nya huskroppar, med två förbindelsegångar, som byggts intill huvudbyggnaden. Det innebär 35 000 kvadratmeter fördelade på sex plan med moderna och funktionella vårdlokaler som ska rymma 85 vårdplatser och cirka 1 100 medarbetare.
Projektet har växt fram i fyra etapper. Först med ett våningsplan med utbildningslokaler för vårdpersonal och läkarstudenter vid Linköpings Universitet och därefter två våningsplan med vårdavdelningar och utemiljöerna runt husen. Nästa etapp var ett plan med vårdlokaler för bland annat dialys och mammografi och nu den senaste etappen med lokaler för akutvård och rehab.
– Tiden har varit den största utmaningen i projektet och vi visste att tidplanen var tajt när vi gick in. Det har krävt att alla projektdeltagare gör sitt yttersta i alla moment, säger Tommy Spörk, platschef.
Plan efter plan har färdigställts i sjukhusbyggnaden. I februari började verksamheterna flytta in i lokalerna som ska möta framtidens vård.
– Byggnaden har så sakteliga fyllts med verksamhet under våren och är nu i slutskedet, säger Tommy Spörk och fortsätter:
– Vi är fortfarande kvar och arbetar med tilläggsbeställningar för apotek och andra önskemål som verksamheten har. Det är roligt att få anpassa och verkligen göra lokalerna bra för de som ska flytta in. Till oktober beräknar vi vara helt klara.

Inviger prisad byggnad
I januari i år tilldelades projektet Stadsbyggnadspriset av Jönköpings kommun och vann även klassen ”God livsmiljö”. Nu, cirka tre och ett halvt år efter första skoptaget, är det dags för ännu en milstolpe när Hus D1-D2 invigs digitalt. Det är ett de största byggprojekten i länet på senare år där alla deltagare har samverkat tätt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Patienter kan se fram emot funktionella och vackra lokaler som gynnar säkerhet och integritet, bland annat genom enbäddsrum. Medarbetare kan se fram emot flexibla lokaler som gynnar arbetssätt och flöden samt utbildning av nya medarbetare.
– Jag är otroligt stolt över hur alla kollegor, underentreprenörer och kund har engagerat sig för projektets bästa och vi har haft ett väldigt bra arbetsklimat. Jag är övertygad om att vi har lyckats bygga ett sådant här stort och komplext sjukhusprojekt tack vare lagarbetet, där alla hela tiden levererar på högsta nivå, avslutar Roger Norén.