Samarbete och innovativt betongrecept vid NCC:s vattenkraftsbygge i Rengård
När NCC och Skellefteå Kraft bygger en ny vattenkraftstation i Rengård har samarbete och ett optimerat betongrecept visat sig värdefullt.
Nya vattenkraftstationer hör inte till vanligheterna i Sverige idag. Den senaste i Norrland var Hissmofors i Indalsälven, som NCC byggde för ungefär tio år sedan.
Därför är projektet i Rengård extra spännande. I anslutning till en äldre kraftstation från 1970 har NCC, tillsammans med Andritz och Norconsult, fått förtroendet att genomföra en på flera sätt utmanande byggnation. Uppdragsgivare är det lokala energibolaget Skellefteå Kraft.
Klimatförbättrad betong och komplexa gjutningsarbeten
Rengård-projektet är också intressant ur ett hållbarhetsperspektiv. Förutom att anläggningens installerade effekt fördubblas och därmed blir bättre utrustad efter energisystemets behov, används också klimatförbättrad betong i de avancerade gjutningsarbetena.
- Projektet innebär stora och komplexa arbeten i tuffa miljöer. Ett exempel är den så kallade intagsbacken som är 20 meter lång, 14 meter bred och lutar 45 grader. Där använde vi NCC:s innovativa glidform, som anpassades efter backens bredd och lutning. För att kunna nå hela backen var vi tvungna att använda en fördelningsmast för betongen. Vid gjutningen jobbade vi dag och natt i tvåskift under nästan två dygn med ett tjugotal yrkesmedarbetare, berättar, Andre Persson, NCC:s projektchef i Rengård.
Partnering med stora klimatvinster
Det nya betongreceptet som används i projektet har minskat koldioxidutsläppen med omkring 40 procent jämfört med traditionell betong. Till det kan ytterligare en koldioxidbesparing adderas, tack vare att det inte har behövts någon energikrävande kylning.
Ett framgångsrecept
En avgörande framgångsfaktor för projektet har varit att hitta rätt betongrecept. Andre och kollegorna har tillsammans med projektets leverantör John Dahlgren Byggbetong och expertkompetens från NCC Teknik provat sig fram till ett optimerat recept. Arbetet har bland annat handlat om att uppnå fördelarna med mindre kylbehov och mindre klimatpåverkan, och samtidigt kunna hantera de utmaningar avseende arbetbarhet och pumpbarhet som en grövre betongblandning innebär.
Iad Saleh, teknisk specialist på NCC Teknik, har varit med i utformningen av betongreceptet i Rengård. Han är riktigt nöjd med resultatet:
- Det är ett starkt ord, men jag är närmast överväldigad. Jag trodde förstås att betongen skulle bli bra, men den blev ännu bättre. Det har blivit markant mycket mindre sprickor på grund av temperatur även i väldigt besvärliga miljöer och tester visar också att vi har väldigt goda egenskaper för beständigheten som exempelvis vid frost, vilket är extra viktigt i norr. Att utforma ett recept som ger alla de här fördelarna har varit ett lagarbete. Genom att Skellefteå Kraft var förutseende nog att släppa in oss tidigt i projektet kunde vi planera och testa oss fram på ett helt annat sätt än om vi hade kommit in senare.
Ingen kylning behövs
Den klimatförbättrade betongen minskar både projektets klimatpåverkan och behovet av kylning i samband med att betongen ska härda. Betongens lägre cementhalt ger en långsammare härdning med betydligt lägre värmeutveckling.
- Kylningen är på flera sätt ett besvärligt arbetsmoment, så vi ville gärna slippa den, vilket vi också lyckades med. Förutom att ersätta mycket av den värmealstrande cementen med flygaska, har vi också använt större stenstorlekar än i mer traditionell betong. Det gör att betongen krymper mindre och hållfastheten ökar, berättar, Andre Persson, NCC:s projektchef i Rengård.