Sporthall med unikt golv och höga klimatambitioner växer fram i Hyllie

På uppdrag av Malmö Stadsfastigheter bygger NCC en ny multisporthall i Hyllie i södra Malmö. Idrottshallen är på plan två och byggs med dubbla avvibrerande och ljuddämpande golv. Projektet har höga klimatmål och räknar med att reducera klimatpåverkan under byggtiden med ungefär en tredjedel mot jämförbara projekt.

NCC:s uppdrag innebär nybyggnation av en fullstor sporthall med mobil läktare samt utrymme för fritidsverksamhet, totalt cirka 3 500 kvadratmeter. Byggnaden byggs i två plan med sporthallen på det övre planet och lokaler för fritidsgård samt omklädningsrum på entréplan. Sporthallen uppförs med delvis platsgjuten och delvis prefabricerad stomme samt fasad av tegel, där olika typer av murning skapar ett spännande mönster.

- Hyllie Sporthall är ett spännande och tekniskt utmanade projekt, framförallt bjälklagsuppbyggnaden i sporthallen. Akustiklösningen är den bästa på marknaden för ändamålet och har endast ett fåtal likvärdiga i världen. I Sverige har det tidigare främst använts i mindre specialutrymmen, säger Henric Selméus, platschef NCC.

4 000 fjädrar för basket utan störande vibrationer

Det 1 300 kvadratmeter stora hallgolvet består av 500 ingjutningsgods, ”fjäderhus”, med vardera åtta fjädrar. Dessa har monterats ovanpå det vanliga bjälklaget och gjuts sedan in i ett andra golv som ligger ”ovanpå” det första för avvibrering och ljuddämpning från exempelvis basket- och handbollspel. Lösningen är omsorgsfullt vald för att klara de akustikkrav byggnaden har. Även delar av väggarna förses med en särskild avvibrerande barriär.

Akustiklösningen innebär en hel del extra detaljinriktat arbete. Med nära samarbete mellan konstruktörer, projektörer, platsledning och yrkesmedarbetare har man fått både en bra teknisk lösning och arbetsmetod och alla har visat ett stort engagemang.

- Det är extra intressant att vara med och bygga något som ska se vanligt ut men som har tekniska lösningar av högsta klass. Då det är jobb som medför mycket arbete på golvet har vi försökt hitta hjälpmedel som ger bra ergonomi. Vi har exempelvis köpt in pallar på hjul för möjlighet till rotation i sin arbetsställning, vilket uppskattades och underlättade arbetet betydligt, fortsätter Henric Selméus.

Ambitiösa mål motiverar ytterligare klimatfokus

Malmö stad har med LFM30 (Lokal färdplan 2030) en tydlig målsättning för noll CO2-utsläpp 2030. Detta innebar ett ambitiöst klimatkrav redan i upphandlingen. Under projekteringen valde man dock gemensamt att spänna bågen ytterligare och gå lite längre. NCC har i bostadsprojekt nästintill halverat klimatpåverkan under byggtiden, kunde man göra det även i detta projekt?

- Vi räknar med att minska klimatavtrycket från betongen med minst en tredjedel genom att använda klimatförbättrad betong i såväl prefabstommen som i de platsgjutna delarna. Prefabstommarna har producerats med betong med drygt 20 procent lägre klimatpåverkan medan de platsgjutna delarna huvudsakligen gjuts med betong med cirka 40 procent lägre klimatpåverkan, säger Lars Svensson, projektchef NCC.

Klimatförbättrad betong enkelt sätt göra stor skillnad för miljön

Att platsgjuta med klimatförbättrad betong upplevs ibland som svårare då den är lite trögare och har lägre värmeutveckling.

-På Hyllie Sporthall har vi inte haft några större problem med detta, men det kräver såklart ett nära samarbete med betongstationen. Det är spännande att jobba med klimatförbättrad betong och det känns positivt att vi på ett så enkelt sätt kan göra stor skillnad för miljön. Jag är glad att vi i projektet tog beslutet att använda nivå 4-betong med cirka 40 procent lägre klimatpåverkan så mycket vi kan, avslutar Henric Selméus.

Läs mer om projektet på: Idrottshall, Hyllie | NCC