Visualisering del av lösningen för framgångsrikt kraftledningsprojekt

I skogen mellan kommunerna Lerum och Ale bygger NCC och Svenska kraftnät kraftöverföringsledning för 400 kV. Genom att arbeta strukturerat med visualisering skapas förutsägbar framdrift och effektiv uppföljning.

Kraftledningen är en del av transmissionsnätet i södra Sverige och projektet görs för att höja överföringsförmågan i nätet. Och det är spänning på hög nivå som gäller, 400 kV (400 000 Volt). I eluttagen hemmavid har man 230 V.

Projektet har sina utmaningar bland annat gällande logistik och uppföljning. Det är ett geografiskt utspritt projekt med stora avstånd och begränsat tillträde vilket gör att framdriften blir svår att mäta endast med uppföljning av fraktsedlar och massor som traditionellt är en beprövad metod i anläggningsprojekt. Projektet har kompletterat med en rutin för uppföljning av framdriften, där arbetssätt från tidigare projekt i andra delar av Sverige legat till inspiration. Metoden bygger på att visualisera framdriften och dokumentationen för en tydligare uppföljning i ett visuellt rum.

Förutsägbar framdrift och effektiv uppföljning med visualisering

Lösningen för visualiseringen är enkel men väldigt effektiv. I en stor matris är alla linjestolpar i projektet nedtecknade. När ett moment är klart noteras det och om något saknas synliggörs det med en markering. Det gör det enkelt att se status för varje stolpe.

– Tillsammans med kunden tar vi fram en totalkostnad för varje månad som sedan jämförs med månadens utförda arbete. Det ställer högre krav på oss att vi levererar korrekt för varje månad. För beställaren innebär det att de direkt kan jämföra framdrift mot kostnader och då få en tydligare och mer transparent bild av status i projektet, säger Mikael Johansson. Han fortsätter:

– Visualiseringen av projektet gör att alla inblandade ser och förstår vad vi pratar om. Det är svårt att prata sig fram till 100 procent förståelse – man måste visualisera nuläget för att nå hela vägen fram. Vårt sätt att arbeta med visualisering passar bra och styrker vårt samverkansprojekt och full transparens mot kund.

Löpande egenkontroller

Projektet gör löpande kontroller av det arbete som är gjort. En standardiserad dokumentation för egenkontroll för varje stolpe sköts i fysisk pärm som löpande läggs upp på beställarens digitala plattform, Alfresco. Uppföljning av ny dokumentation från färdigställda moment utförs varje vecka via möte och uppdatering i projektets visuella rum.

– Vi har gjort en förbesiktning med en extern konsult, en per grundläggningsmetod (bergfundament, jordfundament, pålfundament och prefab-fundament) och en för besiktning av stål till stolparna. På så sätt har vi fått en mall att arbeta efter vilket gör att vi sätter rätt nivå från början och levererar en kvalitativ produkt enligt ställda krav. Kvalitetskontrollanterna är aktiva, snabba och högst delaktiga i projektet. I tillägg till det har vi täta avstämningar med projektören. Sammantaget skapar vi ett starkt och framgångsrikt projekt, avslutar Mikael Johansson.

Att jobba med visualisering där man inkluderar alla funktioner i projektet skapar engagemang och förståelse. Det är en anledning till att vi har ett gott samarbete och korta beslutsvägar med alla deltagande parter i projektet. Samverkan och transparens med alla deltagare skapar drivkraft, trygghet och trivsel i vårt projekt.