Forskning, utveckling och innovation

NCC har lång erfarenhet av att systematiskt driva forsknings- och utvecklingsarbete. Detta görs runt om i hela företaget. Det handlar om allt från kunskapsbyggande forskning till mer industriellt inriktad produkt- och metodutveckling, ofta i nära samverkan med kunder och leverantörer, högskolor och universitet.

Varför vi arbetar med forskning, utveckling och innovation

Den byggda miljön är avgörande för samhället och påverkar livskvaliteten och tillgången till tjänster. Trots sitt konservativa rykte utvecklas byggsektorn inte minst genom åtaganden om att minska utsläppen och utveckla digitaliseringen. Forskning och utveckling är väsentliga för dessa framsteg och förbereder oss för framtiden genom djup kunskap och innovativa projekt.

Läs mer

Den byggda miljön är samhällets ryggrad och omfattar bostäder, transportinfrastruktur, servicenätverk och offentliga platser. Dessa tillgångar, som ofta byggs för att hålla i över 50 år, påverkar medborgarnas livskvalitet avsevärt och säkerställer en jämlik tillgång till tjänster.

Trots byggsektorns konservativa rykte är betydande förändringar uppenbara. Den nordiska byggsektorn är engagerad i att minska utsläppen, med initiativ som NCC:s mål att vara fossilfria till 2045. Vi ser mer energieffektiva byggnader, återvunna material, elektriska tunga maskiner, lågutsläppsmaterial och optimerad design.

Digitaliseringen utvecklas också och strävar efter ett sömlöst informationsflöde för att möjliggöra datainformerade beslut. Data från sensorer, drönare, kameror och robotar används i avancerad analys för att förbättra processer och produkter. Dessa framsteg kräver dock forskning och utveckling som grund .

Genom att investera i djup kunskap, utveckla nya färdigheter och leda genom pilotprojekt och demonstrationer förbereder vi oss för framtiden.

Läs mer

Vår proaktiva inställning till innovation inom byggande och projektering skiljer oss från andra. Samarbete med universitet är avgörande för att lösa morgondagens problem idag, liksom stora frågor som klimatförändringar.

Dessa partnerskap ger oss djup kunskap och specialiserad expertis inom områden som material och konstruktion, geoteknik, virtuell projektering och byggande (Virtual Design and Construction, VDC) och avancerad analys. Detta samarbete förbättrar våra interna förmågor och driver fram transformativa insikter.

Vi är engagerade i medarbetarutveckling genom industridoktorandprogram och forskningsprojekt, vilka främjar kontinuerligt lärande och innovation. Att engagera oss i universitetsstudenters examensarbeten hjälper oss också att rekrytera talangfulla framtida medarbetare.

Starka band med akademiska institutioner skapar ett stödjande nätverk som hjälper oss att lösa komplexa problem. Vår framgång är tydlig med över 35 medarbetare med doktorsexamen och flertalet adjungerade lektorer och professorer, vilket stöttar NCC som ett kunskapsdrivet företag.

Deltagande i europeiska forskningsprojekt gör det möjligt för oss att samarbeta med toppuniversitet och forskare globalt, vilket berikar våra projekt med nya perspektiv och innovativa lösningar. Detta internationella samarbete tillför en global dimension till vår nordiska verksamhet och lockar kollegor som värdesätter banbrytande internationell forskning.

Genom att samarbeta med universitet förbättrar vi vår kompetens och skapar en dynamisk, kunskapsrik miljö som gynnar våra kunder, medarbetare och den bredare industrin. Vi är ett framåtblickande företag som är dedikerade till att förbereda oss för framtiden och ta itu med vår tids utmaningar.

Läs mer

På NCC stöttar vi byggbranschen genom proaktiv utveckling och innovation. Vårt engagemang i initiativ som det svenska innovationsprogrammet Smart Built Environment och det europeiska nätverket ENCORD är avgörande för att möjliggöra detta.

Deltagande i dessa initiativ hjälper oss att ligga steget före branschtrender och forma framtidens byggande. Vårt medlemskap i ENCORD ger oss exempelvis en möjlighet till djupdykningar i utvalda ämnen, delning av ”best practice” och gemensamt framtagna rapporter om den senaste tekniken ur ett entreprenörsperspektiv.

Våra medarbetare leder och deltar i externa utvecklingsprojekt inom hållbarhet, cirkularitet, digitalisering (inklusive AI), produktivitet och arbetsmiljö. Dessa projekt driver sektorn framåt och fördjupar vår expertis, vilket ger ovärderliga insikter för att hantera utmaningar och testa nya lösningar.

Läs mer

Klimatförändringar kräver klimatanpassning, till exempel för att hantera extrema väderförhållanden och förändrade vattenflöden. Byggnader behöver utformas annorlunda, och i många fall blir grundläggningsarbetet mer utmanande.

För att minska klimatpåverkan måste sektorn arbeta mot klimatneutrala byggnader och infrastruktur. Implementering av befintliga tekniska spetslösningar kan redan idag halvera sektorns klimatpåverkan, men marknadsmognad och kompetensutveckling är utmaningar. Forskning och innovation behövs för ytterligare minskningar; optimering av nuvarande metoder och utveckling av nya lösningar.

Samarbete mellan industri, samhälle och akademi är avgörande. Detta arbete sker med stöd av digitalisering och övergången till en cirkulär ekonomi.

Läs mer

Sektorn står inför utmaningar inom hållbarhet och resurseffektivitet. För att möta dessa behövs cirkulära principer i material, utformning och byggande samt nya affärsmodeller och samarbeten. Att öka användningen och förlänga livslängden på byggnader och infrastruktur genom uppgraderingar och återanvändning är viktigt.

I nybyggnation bör mer återvunnet material och återanvända komponenter användas, och byggnader bör utformas för flexibilitet och för att minimera avfallsvolymen i byggskedet. Cirkulära affärsmodeller kan leda till ekonomiska fördelar och innovation samtidigt som de uppfyller byggregler och stärker konkurrenskraften.

Idag hindras vi av höga initiala kostnader, byggregler, tekniska begränsningar och låg marknadsefterfrågan på återvunna material. Att övervinna dessa hinder kräver forskning, utveckling och innovation samt samarbete mellan myndigheter, företag, forskningsinstitut och samhället.