NCC har utfört mark och anläggningsarbeten för Bergsbyns företagspark i Skellefteå
NCC och Skellefteå kommun har i samverkan och med stort hållbarhetsfokus och innovativa metoder arbetat med markanläggningen för etableringen av Bergsbyns företagspark i anslutning till Northvolt i Skellefteå.
NCC har tillsammans med Skellefteå kommun byggt och utvecklat ett produktionsindustriområde med Bergsbyns företagspark på 38 hektar. Uppdraget omfattade anläggning av vatten och avlopp, dagvatten, vägar, belysning och el. Företagsparken har från start haft en stark miljöambition.
Projektet har också genomfört en studie av energilager inom bygg- och anläggningsarbeten med syfte att undersöka om de kunde underlätta elektrifieringen av maskiner och fordon. Här kan du läsa resultatet från studien: Elektrifiering i anläggningsprojekt - Skellefteå kommun (skelleftea.se)
Ett samarbete med Vinnova under projektet, har gjort att vi tillsammans kan driva utveckling inom elektrifiering samtidigt som vi kan dela kunskap och lärdomar från projektet kopplat till elektrifierade maskiner.
Projektet kommer att BREEAM-certifieras, vilket är en hållbarhetscertifiering för mark- och anläggningsbranschen som bedömer hur ett projekt har lyckats hantera främst miljöfrågor, men även sociala aspekter, från projektets idéstadie till färdig produkt, men tar även hänsyn till hela livscykeln med drift och underhåll.
Indikatorerna i BREEAM är indelade i åtta olika indikatorkategorier;
- Projektledning
- Resiliens
- Lokalsamhälle och intressenter
- Markanvändning och ekologi
- Landskapsutformning och kulturhistorisk miljö
- Föroreningar
- Resurser
- Transporter
NCC genomförde test av energilager i Bergsbyns företagspark
I Bergsbyn Företagspark i Skellefteå arbetade NCC tillsammans med Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft innovativt med att säkra el till maskiner genom energilager, allt för att inte sänka effekten i nätet. Eftersom energikällorna är väderberoende påverkas elproduktionen och kan ge försämrad stabilitet och lägre elkvalitet – något som testprojektet syftade till att råda bot på.
– En fördel med energilager ute på arbetsplatser är att anläggningsarbete med elektrifierade maskiner kan genomföras var vi vill och när vi vill, även där det inte finns tillgång till el på plats. Vi undviker långa transporter av fordon och maskiner som ska laddas, vilket leder till kortare utförandetid och effektivt arbete, säger Daniel Marklund, projektchef på NCC i Skellefteå.
NCC:s markförberedande arbete har möjliggjort plats för 25–35 industritomter för initiativ som ska komplettera de stora produktionsindustrierna som etableras i Skellefteå.
– Energilagren har utvecklats och nu kan vi även jobba med frekvenshållning mot elnätet. Vi nyttjar batteriets kapacitet till att kapa dyra effekttoppar och laddar då elen kostar mindre, berättar Patrik Sundberg, affärsenhetschef på Skellefteå Kraft.
NCC har haft sex eldrivna enheter på plats, en fullstor elektrifierad grävmaskin på 25 ton, två el-bilar och två eldrivna markvibratorer. Även ett eldrivet krossverk för stenmaterial med egen transformator har använts i Bergsbyn och alla enheter på arbetsplatsen har krävt effektiv laddning.
– Vi har lärt oss mycket om framdriften och hur vi på bästa sätt nyttjar elektriska maskiner. En stor fördel med elektrifiering av maskiner är reducerade bullernivåer, mindre vibrationer och mindre negativ miljöpåverkan, säger Daniel Marklund.
Samarbetet har varit en av projektets framgångsfaktorer, och testresultaten kommer att visa vägen för mark- och anläggningsbranschen.