Foto: Studio-E
Bild på en grön äng och hyresrättshus i Helsingborg.

Hyresrätter Pålsjö Äng, Helsingborg

På uppdrag av Helsingborgshem har NCC byggt 73 hyreslägenheter samt ett underjordiskt garage på Pålsjö Äng i norra Helsingborg. Genom ett innovativt och strukturerat arbetssätt kunde det totala klimatavtrycket reduceras med mer än en tredjedel gentemot ett ”normalprojekt”. För endast bostäderna är klimatpåverkan nästintill halverad.

NCC:s uppdrag bestod av att bygga totalt 73 hyresrätter fördelade på tre flerfamiljshus och elva radhus samt komplementbyggnader. I uppdraget ingick även ett underjordiskt parkeringsgarage med laddplatser för elbilar, utemiljö med cykelparkering både i det fria och under tak. Byggnaderna har försetts med solceller och sedumtak.

Pålsjö Äng är byggd med en platsgjuten optimerad betongkonstruktion, där stort fokus har varit på att använda rätt betong på rätt plats. Helsingborgshem gav redan från start utrymme för ett innovativt arbete och en mer flexibel tidplan. I bygget användes klimatförbättrad betong, med i snitt cirka 40 procent lägre klimatpåverkan än traditionell betong, i nästan alla konstruktioner. Undantag var exempelvis delar av garaget. För att bidra till ett mer resurseffektivt och cirkulärt byggande har man också arbetat aktivt med att reducera spill samt återanvända betongrester för att gjuta ”legoklossar” som har återbrukats i andra projekt. 

NCC arbetar kontinuerligt tillsammans med våra kunder för att hitta lösningar hur vi kan minska klimatpåverkan under byggtiden. Genom att optimera konstruktionen, använda klimatförbättrad betong samt rätt betong på rätt plats minskas klimatavtrycket rejält samtidigt som man bibehåller en god projektekonomi, vilket vi bland annat sett i pilotprojektet Kungsörnen

NCC och Helsingborgshem bygger framgångsrikt bostäder med halverad klimatpåverkan (2024-03-06)

Nyligen avslutades projekt Pålsjö Äng i Helsingborg, som NCC byggt på uppdrag av Helsingborgshem. Projektet består av 73 hyresrätter samt ett underjordiskt garage. Genom ett innovativt och strukturerat arbetssätt kunde det totala klimatavtrycket reduceras med mer än en tredjedel gentemot ett ”normalprojekt”. För endast bostäderna är klimatpåverkan nästintill halverad.

– Tack vare vässad byggteknik och mer klimateffektiva material byggdes Pålsjö Äng med nästintill lika låg klimatpåverkan som Kungsörnen, trots att förutsättningar inte var lika bra. Kungsörnen har bland annat mer yteffektiva ”tornlika” hus, vilket påverkar klimatavtrycket positivt, säger Ludvig Dahlqvist, hållbarhetsspecialist på NCC. 

Betong med rekordlåg klimatpåverkan testades på Pålsjö Äng (2022-12-21)

Tillsammans med leverantören Betongindustri genomförde projekt Pålsjö Äng en rekordgjutning med betong med mindre än 100 kg CO2-utsläpp per kubikmeter, en tredjedel så stor klimatpåverkan jämfört med traditionell betong.

H22-stolen lever vidare på skolor i Helsingborg (2022-11-15)

I samband med H22 skapade NCC och White arkitekter tillsammans H22-stolen ”Spilljar” av spillmaterial från Pålsjö Äng. Stolen fanns utplacerad på olika platser i Helsingborg under H22 City Expo. Vid expots slut skänktes cirka 50 H22-stolar till Helsingborgs stads fastighetsförvaltning, som nu placerat ut dem på skolor runt om i kommunen.

– Vi är jätteglada och tacksamma över detta initiativ! Framöver kommer H22-stolarna bli färgglada och efterlängtade sittplatser för barn och ungdomar på ett tiotal skolor runt om i kommunen, samtidigt som de är ett fint minne från H22, säger Pernilla Gullvert, utemiljöförvaltare för skolor i Helsingborg stad.

NCC och White skapade H22-stolen med material från Pålsjö Äng (2022-06-02)

H22-stolen ”Spill jar” skapades av spillmaterial från bostadsbygget vid Pålsjö Äng i Helsingborg. Cirka 60 stolar gjordes och fanns utplacerade på olika platser i Helsingborg under H22 City Expo. Efter cityexpon skänktes de till Helsingborgs stads fastighetsförvaltning och fick nytt liv i utemiljön på stadens förskolor och skolor.

- H22-stolen har tillverkats av spillbetong och träspill från håltagning för exempelvis ventilation och dörrar. Tillsammans med White har vi hittat en funktionell och stilren form som varit enkel att gjuta och som blir ett fint signum för H22, samtidigt som den på ett bra sätt tar tillvara spillmaterial, säger Johan Eriksson, platschef NCC.