Kraftledning 400 kV, Ingelkärr-Stenkullen
I samverkan med Svenska kraftnät har NCC byggt en transmissionsledning för 400 kV. Ledningen ska bidra till att säkra elförsörjningen i sydvästra Sverige.
Projektet omfattar uppförandet av en 17 kilometer lång 400 kV luftledning mellan Ingelkärr i Ale kommun och Stenkullen i Lerums kommun. Entreprenaden har planerats och projekterats sedan mars 2022, produktionen startade i januari 2023 och projektet slutbesiktigades i december 2024.
NCC:s uppdrag omfattade bland annat projektplanering, avverkning, byggvägar, fackverksstolpar, installation av fas- och topplinor och driftsättning.
Effektivt samarbete med samverkan
– Luftledningen mellan Ingelkärr och Stenkullen är en central infrastruktursatsning genomförd i samverkan med Svenska kraftnät. Genom att NCC involverades redan i planeringsskedet har vi skapat goda förutsättningar för ett effektivt arbete med omsorg för de offentliga medel som använts i projektet, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.
Stärker kapaciteten i elnätet
Den nya ledningen är en viktig del i förstärkningen av transmissionsnätet i Västra Götaland och kommer bidra till att säkra elförsörjningen i sydvästra Sverige. 400 kV är den högsta spänningen som används i Sverige för överföring av elektrisk energi vid växelström.
Visualisering del av lösningen för framgångsrikt kraftledningsprojekt
Projektet har sina utmaningar bland annat gällande logistik och uppföljning. Det är ett geografiskt utspritt projekt med stora avstånd och begränsat tillträde vilket gör att framdriften blir svår att mäta endast med uppföljning av fraktsedlar och massor som traditionellt är en beprövad metod i anläggningsprojekt.
Projektet har kompletterat med en rutin för uppföljning av framdriften, där arbetssätt från tidigare projekt i andra delar av Sverige legat till inspiration. Metoden bygger på att visualisera framdriften och dokumentationen för en tydligare uppföljning i ett visuellt rum. Läs mer om hur projektet jobbade med visualisering här.
Skydd av flora och fauna ger krokig linje
Ledningsgatan för kraftledningen är 17 kilometer lång och 44 meter bred, kraftöverföringslinorna hålls i luften med hjälp av 57 stolpar.
I vanliga fall dras kraftöverföringslinjer så rakt som möjlig. Men i detta projekt har stora hänsyn tagits till natur- och vattenmiljö för att främja den biologiska mångfalden – därför är linjen lite krokigare. Längs med sträckan är det blommor, djur och strand som skyddas.
I ledningsgatan där skogen är avverkad växer på flera ställen blomman klockgentiania. Blomman är värd för larver till alkonblåvingen, en fjäril som också är hotad. Klockgentiania trivs bra i öppna och soliga ytor såsom ledningsgator därför har orange skyddsnät placerats ut som markörer för att skydda både blommor och fjärilar.
Arbetet har utförs med stor hänsyn till natur- och vattenmiljö och den biologiska mångfalden i området. Till exempel har avverkning av skog och strandvegetation begränsats i största möjliga mån och utförts med hänsyn till fåglarnas häckningstider.