Torsviks kraftvärmeverk genererar fjärrvärme och förnybar el i Jönköping
På uppdrag av Jönköping Energi utförde NCC mark- och grundläggningsarbeten samt pannbyggnad för det biobränslebaserade kraftvärmeverket i Torsvik.
Anläggningen använder olika typer av rester från skogsindustrin som bränsle. Den tillför ytterligare värme och el under främst den kallare delen av året, vilket ger Jönköping Energi möjlighet att erbjuda fler av sina kunder fjärrvärme. Kraftvärmeverket har en hög verkningsgrad och kan producera cirka 340 GWh fjärrvärme och 130 GWh förnybar el per år.
Erfarenhet och resurser avgörande
NCC utförde bland annat grundkonstruktionen och delar av pannbyggnaden, som inrymmer den cirka 1 000 ton tunga ångpannan samt turbin och rökgaskondensatorer. Uppdraget omfattade även en 15 000 kvadratmeter stor plan för bränsleupplag samt tippficka och fundament för bränslehantering.
- Vår gedigna erfarenhet av stora energianläggningar gör att vi kan bidra i projektets alla faser. Vid projekteringen vet vi vad som krävs för att hela tiden komma vidare i arbetet, och i produktionen är vi vana att hantera samordningen mellan olika entreprenörer för att undvika kollisioner i tid och rum. Vår storlek gör att vi också kan sätta in nödvändiga resurser vid produktionstoppar, säger Christian Axelsson, produktionschef på NCC.
Avfall och biobränsle värmer upp Jönköping
Granne med biobränsleanläggningen i Torsvik ligger Jönköping Energis avfallseldade kraftvärmeverk, som togs i drift 2006. NCC deltog även i det projektet genom att utföra mark-, betong- och byggnadsarbeten för tippbunkern samt mark- och betongarbeten för den avfallseldade pannan, rökgasreningen och den 120 meter höga skorstenen, som göts med glidformsteknik.
Tillsammans ger de två anläggningarna möjlighet att snabbare fasa ut den fossila uppvärmningen av byggnader i Jönköping – samtidigt som förnybar el produceras.