Utbyggnad av Länssjukhuset Ryhov i Jönköping
NCC har i samverkan med Region Jönköpings län projekterat och utfört nybyggnad av Hus D1-D2 samt renovering av Hus D3-D4 vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Projektet omfattar två nya huskroppar som har byggts intill dagens huvudbyggnad och renovering av befintliga byggnader. I de nybyggda husen har ytor skapats för vårdavdelningar, dagsjukvård och mottagningar samt metodtränings- och utbildningslokaler. Dessa används av läkarprogrammet vid Linköpings universitet och lämnades över redan vid årsskiftet 2019-2020. Resterande nybyggda lokaler lämnades över under 2021 och övriga renoveringsprojekt lämnas över löpande efter färdigställande.
NCC var med tidigt
Projektet genomförs i samarbetsformen partnering. När NCC kom in i projektet fanns en förstudie och en budget att förhålla sig till. Ett år senare levererade vi en färdig bygghandling som på alla sätt motsvarade kundens och verksamhetens behov.
Det nära samarbetet, mellan entreprenör, beställare, verksamhet och konsulter är grunden till att vi gick från förstudie till färdig bygghandling på så kort tid, speciellt med tanke på att det är ett så komplext projekt som ett sjukhus.
Möter behov i klinisk projektering
För att vara säkra på att det vi bygger motsvarar verksamhetens behov har vi arbetat nära dem i en process vi kallar klinisk projektering. Arbetsgruppen har letts av NCC:s kliniske projekteringsledare och bestått av representanter för verksamheten och regionfastigheter.
Genom regelbundna möten där verksamhetens frågor och synpunkter besvaras direkt har den kliniska projekteringen löpt parallellt med den tekniska projekteringen. Eftersom vårdpersonal har ett stort engagemang för sin arbetsmiljö har projektet varit lyhörda och låtit dem ha stor påverkan på beslut.
Ett viktigt hjälpmedel i kommunikationen med vården har varit provrummen. Där har vi byggt upp vårdrum i naturlig skala som sedan har förändrats utifrån till exempel sjuksköterskors, undersköterskors och arbetsterapeuters synpunkter. För att skapa rum som underlättar vårdverksamheten har saker som belysning, krokar och fönsterplacering justerats.
Digitalisering
För att skapa en effektiv produktion har projektet lagt mycket fokus på granskning och samordning under projekteringen. 3D-modellen är ett av de viktigaste hjälpmedlen för detta.
Inför varje granskningsperiod samordnades modellen. Under tre intensiva dagar samlades alla projektörer under ledning av NCC:s VDC-specialist. De identifierade och korrigerade sedan alla projektets krockar vid sittande bord. Därefter granskades resultatet av detta i Bluebeam. Digital granskning skapar tydliga ägandeskap, samlar alla kommentarer i samma dokument och säkerställer att alla hela tiden arbetar i den senaste handlingen. Med tanke på mängden ritningar det blir i ett stort projekt som det här, underlättar digital ritningshantering enormt.
Nöjd kund
Projektorganisationen har lagt stor vikt vid att verkligen bygga det som verksamheten vill ha och behöver. Därför har en god kommunikation och ett nära samarbete med verksamheten varit viktigt.
Viktiga verktyg har till exempel varit modellen, som verksamheten ofta har fått gå runt i med hjälp av 3D-glasögon och provrummen som utvecklades i samma takt som projekteringen.
Akutspåret
Akutspåret består av tre oberoende delprojekt som avropas var för sig. I projektet ingår ombyggnad av vårdavdelningar för att skapa enkelrum med egen wc och dusch, bygga en integrerad rehabiliteringsverksamhet och installera nya tekniska system för hela byggnaden. I uppdraget ingår även renovering av mottagning, dagsjukvård och rehabilitering för stroke- och neurologisk vård.