Samverkan i fokus när nytt bostadsområde växer fram i tätbebyggt område

Det saknas inte utmaningar när nya bostäder byggs intill redan byggda bostadshus och förskola, och nära tunnelbanans spårtunnlar. Men genom att projektet görs i samverkan kan svåra frågor tas om hand och lösas gemensamt.

I Danderyd utvecklar Aros Bostad ett nytt bostadsområde, Invernesshöjden, om totalt cirka 400 lägenheter fördelade på fyra kvarter. I området anläggs också en ny gata och gång- och cykelväg.

I NCC:s uppdrag ingår förberedande arbeten i form av jord- och bergschakt, förstärkningsåtgärder med slagen och borrad spont, pålning, grundläggning, ledningsarbeten, anläggning av väg, gång- och cykelväg samt byggandet av 86 lägenheter.

Det är i en redan bebyggd miljö, mellan trafikleden E18 och befintliga bostadskvarter, som det nya bostadsområdet etableras. Bygget påverkar de boende i området men också barn och personal på en förskola som är granne med projektet. Det har inneburit olika hänsyn från NCC:s sida till exempel för att minska buller och vibrationer, ha fasta tider för sprängning och se till att logistiken fungerat för de boende i området.  

– Det är självklart att boende ska påverkas så lite som möjligt. Det har inneburit att vi fått göra tillfälliga omläggningar av trafiken för att få det att fungera men vi löser det för att underlätta de boendes situation, säger Fredrik Färsjö, projektchef.

Under mark går tunnelbanans spårtunnlar och tunnelbanestation, Danderyds sjukhus.

– Närheten till tunnelbanan ställde stora krav på oss när vi gjorde losshållningsarbeten och vi sprängde skonsamt för att minimera vibrationerna. Vi hade också fasta tider för att förskolan skulle kunna planera sin verksamhet.

Den nya vägen anläggs i ett område där tunnelbanan går från tunnel i berg till en gjuten konstruktion. Det medförde krav på begränsad belastning när den nya vägen byggdes.

– För att minska belastningen byggde vi upp vägen med ett lätt material: hasopor* som också är ett bra materialval ur miljösynpunkt.

Projektet är en totalentreprenad i samverkan. Tillsammans har Aros Bostad och NCC arbetat fram systemhandlingar, bygghandlingar och riktkostnad för projektet. Under produktionen har parterna på ett effektivt sätt kunnat lösa oförutsedda situationer och frågeställningar som uppkommit.

– Fördelarna med samverkan är att projektet ges ett gemensamt fokus, från ett tidigt skede och under dess genomförande, från alla inblandade parter. Att värdera de risker, möjligheter och utmaningar som finns för att med varandras kompetenser tillsammans fatta de beslut som är till projektets och slutresultatets bästa, säger Henrik Sundén, chef projektgenomförande, Aros Bostad.

Nu pågår arbetet med nästa etapp av det nya bostadsområdet då ytterligare 155 lägenheter byggs.

Råvaran i Hasopor är återvunnet insamlat förpackningsglas från de svenska hushållen som förädlas till ett lättfyllnadsmaterial med en rad miljömässiga materialfördelar, för användning i mark och byggsammanhang (källa: Hasopor Hållbart byggande med skumglas - Hasopor).

  • Bild från Invernesshöjden. Foto: NCC.

  • Bild från Invernesshöjden. Foto: NCC.

  • Bild från Invernesshöjden. Foto: NCC.

  • Bild från Invernesshöjden. Foto: NCC.