Renovering med fokus på återbruk i Uppsala

Rackarberget ligger vackert beläget intill Gamla Studentstaden i Uppsala. Husen består av både studentrum och studentlägenheter som NCC på uppdrag av Uppsalahem har renoverat under flera års tid. Just nu pågår den tredje etappen där 387 studentrum i korridor moderniseras.

Här finns flera typer av hus, både lite högre punkthus som avslutas med takterrasser och vinklade tre- till fyravåningshus. Alla hus är samlade kring stora gröna ytor.

-Projektet påbörjades redan under 2019 och har avropats i flera etapper. Husen är ursprungligen byggda mellan 1959–65 och var i starkt behov av modernisering och stamrenovering. Alla installationer byts ut eller renoveras och det är stort fokus på återbruk med högt ställda krav från vår beställare, Uppsalahem. Utöver detta kompletterar NCC varje rum med eget WC som var något studenterna speciellt efterfrågade, säger Anders Wahl, platschef på NCC Building Uppsala.

Fokus på återbruk genom hela projektet

En del armaturer har plockats ned för att putsas upp och sättas tillbaka. Hatthyllor, hyllplan och platsbyggda garderober renoveras och målas om. Köksinredningen var för gammal och fanns inget intresse för förutom de gamla diskbänkarna som har återbrukats, fast till ett annat projekt.

Vasakronan har demonterat cirka 80 innerdörrar från Rackarberget för att återbruka som sekunda dörrar tillsammans med WC-, städ- och förrådsdörrar till projektet Lumi i Uppsala, ett av deras flaggskepp för återbruk.

-Planen har hela tiden varit att så mycket som möjligt skulle återbrukas i lägenheterna. Tyvärr så kom det in sent i projekteringen så alla önskemål om återbruk gick inte att genomföra men cirka 60 procent av det som pratades om från början har återbrukats, säger Anders Wahl.

Även takpannor har plockats ner, tvättats och lagts tillbaka. 80 procent av den totala mängden har kunnat återbrukas. Takpannor från denna tidpunkt och leverantör har en god kvalitet och Uppsalahem var noga med att dessa skulle återbrukas och läggas tillbaka på de K-märkta vitmålade husen.

Fönster har skrapats och målats om och kompletterats med ytterligare ett lager glas för att förbättra energiförbrukningen i huset.

-I snitt tar varje korridor cirka tre månader att färdigställa. Tidplanen ligger hela tiden på gränsen och har varit utmanande med tanke på omfattningen i renoveringen och lämnar inte mycket tid åt oförutsedda händelser, säger Anders Wahl.

Markarbeten utförs av NCC Civil och en särskild trädgårdsgrupp

NCC Civil håller precis på att färdigställa marken runt omkring husen. Husen har dränerats, ny asfalt har lagts, nya trappräcken har monterats och plattor läggs. NCC har även en egen trädgårdsavdelning på plats för att planera, plantera och skapa nya rabatter runt husen.

-När Uppsalahem räknade på återbruket och renoveringen så tittade de primärt på husen och inte på marken som också har mycket att erbjuda när det kommer till klimatbesparingar. Inledningsvis var planen att 20 procent av massor och jord skulle återanvändas. Men genom ett väl genomfört och planerat arbete så har hela 70 procent av materialet utomhus återanvänts. Detta har lett till både lägre deponikostnader och att lastbilsanvändningen har minskat från 30 timmar per vecka till någonstans mellan 5–8 timmar per vecka, säger Michael Svärd, platschef på NCC Civil i Uppsala.

Projektetapp 3 ska vara klar och överlämnad till Uppsalahem vid årsskiftet 2024/25. NCC kommer att fortsätta arbeten på platsen fram till april 2025 för att färdigställa en fastighetsskötarlokal.