Framgångsrik strategisk partnering i Fräknestranden
Tack vare strategisk partnering fick Västvatten och NCC till en effektiv erfarenhetsöverföring mellan delprojekten i Fräknestranden vilket har resulterat mycket god totalekonomi i projektet. Lars Ålander, projektledare och ombud på Västvatten AB, är mycket nöjd.
Uppdelat projekt med varierad kvalitet i leveranserna krävde nytänk
Området mellan Ljungskile och Uddevalla är ett eftertraktat område för såväl sommarboende som åretruntboende. För att minska miljöpåverkan och förbättra tillgången till vatten har Uddevalla kommun arbetat med att koppla in fastigheterna i området på det kommunala VA-nätet. Ett arbete som pågått under flera år, i olika entreprenader, med olika entreprenörer. Med varierad kvalitet.
- Vi hade stor variation i kvalitet på leveranserna även om vi hade samma handlingar till varje delprojekt. Att lägga nytt VA-nät på landsbygden innebär mycket kontakt med tredje man; fastighetsägare, markägare och så vidare. Vi fick ägna mycket tid åt att ta hand om samtal från upprörda människor i närheten av delprojekten och vi hade liten möjlighet att påverka utförandet och entreprenörens agerande. Det tog för lång tid, vi behövde effektivisera – därför tog vi ett omtag, säger Lars Ålander, projektledare och ombud på Västvatten.
Omtag i strategisk partnering. Med NCC
- Våra tre viktigaste krav; nöjd tredje man, rätt kvalitet i leveransen och noll olyckor, kombinerat med vår vilja att arbeta efter ett visst arbetssätt påverkade givetvis förfrågningsunderlaget. Genom att arbeta i partnering kunde vi få in allt under ett paraply och skapa en plattform för alla delprojekt tillsammans med entreprenören. Och genom ett samarbete i strategisk partnering kunde vi lära upp en organisation på ett sätt att jobba och få med det i kommande delprojekt, säger Lars Ålander.
Framgångsrik partnering kräver rätt personer
- Förståelsen för nyttan med partnering blir allt större, men det finns fortfarande en uppfattning om att fast pris är bäst. Jag håller inte med om det. Det gäller att hitta rätt personer till sådana här projekt, vi ställer krav på vikten av att erbjuda rätt organisation i upphandlingen, det måste vara personer som vill arbeta i partnering, säger Lars Ålander.
Robin Eriksson är projektchef på NCC Infrastructure och är övergripande ansvarig för NCC:s insatser i det aktuella projektet. Han driver många projekt i partnering och uppskattar samarbetsformen:
- Att jobba i partnering är utvecklande, du kan bli delaktig i lösningar och verkligen bidra med din kompetens. Men det krävs rätt personer att arbeta så här, personer som har projektets bästa i fokus för allt som görs.
Tätt samarbete med slutkunden i fokus
Västvattens projektledare har varit mycket på plats för att visa hur viktigt det är för dem att entreprenören delar deras värderingar och uppför sig på ett visst sätt. Exempelvis när det gäller kontakt med närboende. Projektet utförs i utmanande miljöer – det är trångt om utrymme och det är svårt med tillgängligheten både för entreprenörer och boende. Ett av Västvattens mål med projektet var att minska antalet telefonsamtal från arga och irriterade närboende och det har därför varit viktigt att visa att det är okej att lägga tid på att skapa en god relation med de som bor och verkar i området.
- Västvatten är föregångare och föredömliga på att lägga tid på att kommunicera med fastighetsägare och vara tillgänglig för tredje man. Det har gett oss en trygghet i att det är okej att lägga tid på att göra det lilla extra och det är ju sådant som gör projektet enklare i långa loppet, säger Robin Eriksson.
Erfarenhetsåterföring mellan delprojekten
- Vi har tillfällen för erfarenhetsåterföring där alla får komma till tals på ett strukturerat sätt, oavsett vilken roll man har. Vi pratar om allt; ledarskap, ytor, teknik, ritningar etcetera. Där har vi fått upp saker under resans gång där vi har gjort förändringar, vi skruvar på saker för att få ett bättre klimat och en bättre leverans. Det är viktigt att alla vågar ta ansvar för beslut - då krävs det rätt klimat i gruppen. Och att man tänker till kring konflikthantering och har en överenskommen metod för det, säger Lars Ålander.
Goda resultat i samarbetet
Bättre totalekonomi
- Totalekonomin i projektet är mycket bättre än vi förväntat oss, bättre resultat än tidigare budgetar och kalkyler. Arga människor och markägare kostar mycket pengar i tid som tas från tjänstemän på Västvatten och kommunen. Och så är det mycket roligare att jobba med de mjukare parametrarna. Vi är väldigt nöjda med NCC-gänget och deras sätt att jobba. De har mött våra förväntningar till 110 procent, säger Lars Ålander.
Förbättrad tillgång på vatten och bättre kvalitet på vattnet
I många av områdena har tillgången och kvaliteten på vatten varit ett problem. Brunnar i områden som ligger kustnära och lågt drabbas av saltinträngning, det är ett område med radon och andra ämnen i vattnet och en del fastigheter har varit utan vatten för att brunnarna har sinat under varma somrar. Med kommunalt vattennät är tillgången på vatten säkrad.
Bättre miljöpåverkan
- Vi ser redan nu förbättringar i närmiljön. Exempelvis kan man se det i bäckar och diken som tidigare var smutsiga och igenväxta att nu är det rent och fint och att djurlivet har återkommit. Kuststräckan längs Fräknestranden är känslig och alla enskilda avlopp har under åren inneburit en stor miljöbelastning. Vi gjorde en inventering av hela kuststräckan och började med det smutsigaste området först, säger Lars Ålander.
Ökade byggrätter och möjlighet för fler att bo
Med kommunalt vatten och avlopp innebär ökade byggrätter på fastigheterna så att fler kan bygga ut sina hus och på ett bättre sätt bo året runt i sina fastigheter.