Upprustning av Sveriges miljonprogram
Som en av Sveriges största samhällsbyggare vill vi på NCC dela vår kunskap och expertis om hur vi kan bidra till att lösa Sveriges utmaningar. Vi har därför sammanställt en rapport som beskriver utmaningarna och möjligheterna med att rusta upp Sveriges miljonprogram. I rapporten ger vi också våra rekommendationer.
NCC har under lång tid arbetat nära och i samarbete med många av Sveriges kommuner och fastighetsbolag för att rusta upp det befintliga beståndet. Under detta arbete har vi på nära håll sett många av de stora utmaningar som finns, och vi kan konstatera att upprustningen av miljonprogrammet är en av de stora samhällsutmaningar som Sverige står inför de kommande åren.
Denna rapport ska bidra till att öka kunskapen om det vi på NCC kan bäst, nämligen att planera, bygga och leda byggprojekt som kan lösa några av våra mest komplexa samhällsproblem. Samhällsprojekt som om de byggs och hanteras på rätt sätt kan leda till ökad sysselsättning, stora vinster för klimat och miljö, till samhällsnyttan och till ett bättre och mer robust Sverige.
330 000 lägenheter är i behov av upprustning
Nära var femte av Sveriges nuvarande bostäder byggdes mellan 1965 och 1974, under de så kallade miljonprogramsåren. Var fjärde invånare bor i en bostad från de åren. När nu över 50 år har passerat visar nya siffror som NCC har låtit SCB ta fram att drygt hälften av de cirka 650 000 lägenheterna i miljonprogrammet, cirka 330 000, är i behov av upprustning.
Upprustningsskulden skapar sociala utmaningar och ger en sämre levnadsstandard för de boende. Vi ser områden som är i akut behov av renovering och av åtgärder för att skapa trygga och bra när– och boendemiljöer, samtidigt som husen också behöver klimat- och tillgänglighetsanpassas.
NCC har lång erfarenhet av att rusta upp miljonprogrammet
NCC har en lång erfarenhet att driva komplexa projekt med många intressenter. Nyckeln till ett lyckat och kostnadseffektivt upprustningsprojekt är samverkan där vi tillsammans identifierar målsättningar, lösningar och säkerställer rätt prioriteringar.
NCC Partnering
NCC Partnering är en strukturerad samverkansform där vi tillsammans löser, ett uppdrag, i öppen dialog och med projektets bästa i fokus. Vår modell bygger på att vi arbetar som en gemensam organisation mot gemensamma mål och med en gemensam budget. Efter tusentals partneringprojekt har vi tillsammans med våra kunder lärt oss att framgångsrik partnering har sin start i ett engagerat lag, bra processer för samverkan och stöd från högsta ledningen. Genom att göra rätt saker tidigt i projektet skapar vi mer värde på både kort och lång sikt.
NCC-modellen
NCC:s koncept för upprustning har utvecklats för att rusta upp ett befintligt bostadsbestånd på ett effektivt sätt. Vi har specialistkompetens inom många områden såsom teknisk inventering, energieffektivitet, livscykelanalys, klimatförändring, driftsoptimering, miljöcertifiering samt social hållbarhet och samverkan med de boende. Resultatet blir en smart och kostnadseffektiv lösning som är attraktiv för både fastighetsägaren och hyresgästen.
Råd och rekommendationer
Utifrån de olika utmaningar som lyfts fram i rapporten lämnar NCC tio rekommendationer för vad som behövs för att rusta upp miljonprogrammet. I korthet handlar det om:
Öka möjligheterna till industrialiserad upprustning. Genom att renovera större bestånd samtidigt ökar möjligheten att pressa kostnader och optimera de olika byggmomenten. För att skala upp upprustningen bör man bland annat undersöka möjligheterna för bostads- och fastighetsbolag att gå samman i gemensamma upphandlingar för att öka antalet fastigheter som renoveras.
Samverkan bör premieras i upphandlingar. En god samverkan mellan byggare och bostadsbolag tidigt i processen är en förutsättning för att ta vara på varandras kunskap och för att få en god ekonomi i projektet som helhet. Genom att samplanera projekt ökar möjligheten att sänka kostnaderna, höja effektiviteten och stärka innovation. För att alla led i renoveringen av miljonprogrammet ska bli mer effektiva ska hänsyn till miljön tas samtidigt som den värnar sociala aspekter och skapar större samhällsnytta.
Öka tillgången till långsiktigt kapital. För att fler omfattande renoveringsprojekt ska kunna möjliggöras behöver den långsiktiga finansieringen stärkas. Bland annat bör möjligheten att införa regler kring fondering utredas, skattereglerna bör ses över så att konventionellt beskattade bostadsföretag kan avsätta medel och man bör undersöka möjligheter till att gruppera olika upprustningsprojekt som gemensamma investeringsobjekt.