Hållbarhet

Ett hållbart lärande i en sund och framtidsinriktad miljö är grundläggande när vi ska utveckla och bygga morgondagens skola med syftet att skapa ett bättre samhälle för våra barn att växa upp i.

”Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi har lånat den av våra barn.”

Inte ska väl barnen behöva påminna oss vuxna om sanningen i det ordspråket? Låt oss istället inta ett proaktivt förhållningssätt vid utvecklingen av skolan och samtidigt bygga in möjligheten att förstå olika aspekter av hållbarhet i skolmiljön. Genom att lära av våra misstag och tidigt prata om hållbarhet med barnen kan vi skapa en bättre levnadsstandard för dem i framtiden.

En investering som räcker längre

En skolbyggnad kommer att användas under många år. Genom att tidigt jämföra olika alternativa tekniska lösningar och materialval kan vi välja det mest fördelaktiga alternativet ur ett totalekonomiskt perspektiv, sett utifrån byggnadens hela beräknade livslängd. Vi tar då inte bara hänsyn till investeringskostnaden utan även till de kostnader som uppkommer under drift- och förvaltningsskedet, till exempel energikostnader, underhåll och service. Genom att välja sunda, lättskötta och beständiga material kan vi både förenkla underhåll och bidra till en bättre arbetsmiljö. Med hjälp av den här sortens analys, livscykelkostnadsanalys (LCC), bygger vi inte bara kostnadseffektivt, utan även energieffektivt och med stor hänsyn tagen till miljön. Om man vill lyfta miljöfrågorna ett snäpp till i projektet, så kan vi också välja att miljöcertifiera skolbyggnaden.