NCC Perspektiv: Hur bygger vi Sveriges nya energisystem?
I energirapporten vill vi sätta fokus på en av vår tids största samhällsutmaningar: den pågående energikrisen. Utan god och förutsägbar tillgång på energi kan inte Sverige utvecklas. Ska vi nå Sveriges mål om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045 och klara omställningen till ett fossilfritt samhälle behöver elanvändningen i Sverige öka kraftigt de närmsta 20 åren.
Sverige har ett av världens äldsta stamnät. Det är en infrastruktur lika viktig som järnvägsnätet för att samhället ska fungera. Många av våra ledningar och stationer börjar närma sig slutet av sin livslängd och måste förnyas innan de blir för gamla. Ledningsnätet behöver även byggas ut för att klara högre kapacitet och det kommer krävas ny el- och värmeproduktion.
Fokus på hur vi bygger ut elsystemet
I den energipolitiska debatten diskuteras ofta vilka energislag som behövs men sällan hur vårt nya elsystem ska byggas. Vi vill därför genom energirapporten bidra till att öka kunskapen om det vi på NCC kan bäst, nämligen att planera, bygga och leda byggprojekt som kan lösa några av våra mest komplexa samhällsproblem. Samhällsprojekt som om de byggs och hanteras på rätt sätt kan leda till ökad sysselsättning, stora vinster för klimatet och samhällsnyttan och till ett bättre och mer robust Sverige.
NCC bygger infrastruktur och byggnader för att bidra i övergången till förnybara energikällor. Vi har omfattande kunskap om komplexa anläggningar och lång erfarenhet från utbyggnad av kraftnätet. Vi finns över hela landet, har god lokalkännedom och kan hantera utmaningar i alla typer av komplexa miljöer, såväl som olika markförhållanden som tät bebyggelse och trafik för att skapa ett lyckat projekt.
Vi följer teknikutvecklingen inom förnybara och fossilfria energikällor med fokus på vind, vatten och bioenergi, men även solenergi, vågenergi och tredje och fjärde generationens kärnkraft.
Energirapport om hur vi bygger Sveriges nya energisystem
Ska vi klara våra framtida energibehov och samtidigt klara våra klimatmål behöver vi bygga morgondagens energisystem idag. Det beskriver vi i energirapporten. Det kommer att ställa stora krav på att vi har rätt förutsättningar för att bygga och planera snabbare och mer effektivt, att vi använder våra naturtillgångar på ett klokt sätt och att vi säkerställer att Sverige har en tillräcklig kompetensförsörjning och arbetskraft.
Vår förhoppning är att denna rapport på ett enkelt, tydligt och konkret sätt ska peka ut riktningen för vad som behöver göras, hur vi ska bygga och vilka förutsättningar som krävs för att Sverige ska lyckas bygga framtidens energisystem.