Information om NCC-koncernens Pensionsstiftelse
NCC-koncernens pensionsstiftelse har som ändamål att trygga utfästelser om pension som ingår i allmän pensionsplan och övriga utfästelser om pension. De utfästelser som tryggas är huvudsakligen förmånsbestämda pensionsutfästelser enligt ITP2 planen gentemot anställda och efterlevande till anställda inom NCC AB samt vissa svenska dotterbolag.
Arbetsgivaren har enligt kollektivavtal skyldighet att kreditförsäkra alla åtaganden som tryggas i egen regi enligt ITP-pensionsplanen hos Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti (”PRI”) ömsesidigt.
Det är arbetsgivarna som svarar för att infria utfästelserna. Utfästelserna avser huvudsakligen ålderspension enligt ITP2 planen. Pensionsstiftelsens tillgångar utgör en pant vilken kan tas i anspråk om arbetsgivaren blir insolvent och inte kan infria sina åtaganden.
NCC-koncernens Pensionsstiftelse har sitt säte i Solna och stiftelsen är registrerad i Sverige.
Tillsynsmyndigheter är Finansinspektionen och Länsstyrelsen i Stockholms län.
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter till NCC-koncernens Pensionsstiftelse finns nedan. Har du behov av information om pensionsstiftelsen i pappersform så anger du vilken information du efterfrågar och till vilken adress informationen ska skickas.
Adress
NCC-koncernens Pensionsstiftelse
c/o NCC AB
Att: Kerstin Eriksson
170 80 Solna
Kontaktperson
Kerstin Eriksson
Chef NCC-koncernens Pensionsstiftelse
Telefon: +46 70 020 14 96
E-post: kerstin.eriksson@ncc.se
Pensionsstiftelsens styrning och organisation
Pensionsstiftelsens styrelse är det beslutande organet och dess ledamöter och suppleanter väljs till lika andelar av NCC och de arbetstagare som omfattas av stiftelsens ändamål. Styrelsen har det yttersta ansvaret för stiftelsens organisation och placeringar. Styrelsen har fastställt ett ramverk för styrning och kontroll i form av policyer och riktlinjer.
Styrelsens förvaltning och stiftelsens räkenskaper granskas av externa revisorer som enligt stiftelsens stadgar skall vara samma revisorer som i NCC AB. I enlighet med tryggandelagen finns också funktioner för riskhantering och intern revision i stiftelsens organisation. Pensionsstiftelsens senaste årsredovisning samt ersättningspolicy finns nedan:
Årsredovisning 2023
Ersättningspolicy
Placeringsprofil
Tillgångsslag
Pensionsstiftelsens placeringar regleras i dess placeringsriktlinjer. Stiftelsen får placera i följande tillgångar:
- Aktier
- Räntebärande värdepapper och likvida medel
- Återlån arbetsgivare
- Onoterade alternativa investeringar
- Noterade alternativa investeringar
Placeringsriskerna hanteras på flera sätt men främst genom att sprida placeringarna mellan olika tillgångsslag, regioner och verksamhetsområden. Den strategiska tillgångsfördelningen enligt stiftelsens placeringsriktlinjer är:
Placeringar i räntebärande värdepapper ska i huvudsak vara valutasäkrade och durationen för den räntebärande portföljen begränsas till maximalt 6 år. För de räntebärande fonderna finns också ett krav på en genomsnittlig rating motsvarande Investment Grade.
Hållbara investeringar
Pensionsstiftelsen ska, förutom överväganden mellan risk och avkastning, ta hänsyn till miljöaspekter, samhällsfrågor och god förvaltningssed (ESG) i samband med investeringsanalyser och investeringsbeslut.
Eftersom stiftelsen inte huvudsakligen förvaltar tillgångar i egen regi utan lägger ut diskretionära förvaltningsuppdrag till externa kapitalförvaltare inkluderas ESG-frågorna i placeringarna genom att stiftelsen ställer krav på de externa förvaltare som anlitas. De förvaltare som stiftelsen tecknar avtal med ska ha anslutit sig principerna inom UNPRI.
Stiftelsen ställer också krav på att förvaltarna ska undvika att investera i bolag som inte uppfyller internationella konventioner motsvarande FN:s Global Compact.
Inget beaktande av investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer
Styrelsen för NCC-koncernens Pensionsstiftelse har beslutat att stiftelsen inte beaktar investeringsbesluts konsekvenser för hållbarhetsfaktorer, PAI enligt SFDR artikel 4.1 (b).
Beslutet grundar sig på att hållbarhetsrisker och investeringsbesluts negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer är integrerade i de diskretionära förvaltarnas investeringsbeslut med syftet att uppnå en så god riskjusterad avkastning som möjligt. De diskretionära förvaltare som anlitas av pensionsstiftelsen omfattas av SFDR samt andra relevanta regelverk och stiftelsen erhåller PAI statements avseende stiftelsens diskretionära portföljer. Vidare tillhandahåller stiftelsen inga finansiella produkter.
Därutöver är styrelsens bedömning att redovisning av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer enligt SFDR och tillhörande delegerad förordning anses oproportionerligt betungande för pensionsstiftelsen att beakta med hänsyn till stiftelsens storlek, art, omfattning och komplexitet. Pensionsstiftelsens styrelse ska årligen ompröva beslutet.
Hållbarhetsrisker i investeringsprocessen
Med hållbarhetsrisker menas miljörelaterade, sociala eller styrningsrelaterade händelser eller omständigheter som, om de skulle hända, skulle kunna påverka investeringens värde negativt. Styrelsen har fattat beslut om riktlinjer för hur stiftelsen ska integrera hållbarhetsrisker i sina investeringsbeslutsprocesser, se nedan:
Riktlinje integrering av hållbarhetsrisker i investeringsbeslutsprocesser
Information avseende direktivet om utökat aktieägarengagemang
Avstående av principer
NCC-koncernens Pensionsstiftelse placerar i aktier som är upptagna till handel på en reglerad marknad och som har getts ut av ett bolag inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Pensionsstiftelsen har valt att inte anta principer för aktieägarengagemang enligt 10e§ lag (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m. på grund av att dessa placeringar är av begränsad volym.
Placeringsstrategi
NCC-koncernens Pensionsstiftelse placerar i värdepappersfonder. (Aktiefonder som investerar i aktier som är upptagna till handel på en sådan reglerad marknad som avses i 1 kap. 4b § lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och som har getts ut av ett bolag inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet).
De fonder som pensionsstiftelsen placerar i har valts för att de ger en förväntad avkastning och risknivå som ligger i linje med pensionsstiftelsens placeringsstrategi på medellång till lång sikt. Fonderna är tänkta att ge en riskspridning mellan regioner, länder och verksamhetsområden för att uppnå en diversifierad portfölj. Pensionsstiftelsen har givit Handelsbanken Kapitalförvaltning, Danske Bank och Cliens Kapitalförvaltning i uppdrag att ansvara för placeringarna. Nedan följer länkar till deras fonder.
Handelsbanken
Hållbarhetsredovisning och ägarstyrningsrapport finns på Handelsbankens hemsida på följande länk:
https://www.handelsbanken.com/sv/hallbarhet/ansvarsfulla-investeringar
Årsrapporter för Handelsbanken Fonder (aktivt förvaltade fonder) och Xact Kapitalförvaltning (indexfonder) återfinns här;
https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondernas-rapporter
Danske Bank
Länkar till Danske Banks hemsida där information om hållbarhetsarbete samt ägarstyrning finns nedan:
Årsrapporter för Danske Banks fonder återfinns här
Cliens kapitalförvaltning
Länkar till Cliens hemsida där information om hållbarhetsarbete samt ägarstyrning finns nedan:
https://www.cliens.se/ansvarsfulla-investeringar
https://www.cliens.se/rapporter
Redogörelse för överenskommelse med kapitalförvaltare:
Pensionsstiftelsens styrelse fastställer årligen en referensportfölj. Referensportföljen anger fördelningen för de olika tillgångsklasserna. Förvaltarna utvärderas mot referensportföljens index. Överträffas index utgår ”performance fee”. Om en förvaltare underskrider index måste skillnaden tas igen innan performance fee kan utgå. Denna regel ska motverka kortsiktiga placeringar.
Pensionsstiftelsen utvärderar regelbundet förvaltarna och avgiftsstrukturen i respektive avtal.
Avtalen är av karaktären tillsvidareavtal med kort uppsägningstid.